Geni vuku u folklor

 

Srpski kulturni centar iz Ofenbaha priredio je i ove godine Dečji festival srpskog folklora. Tradicionalna revijalna manifestacija održana je 14. put, a pet folklornih ansambala u kojima su članovi uzrasta do 16 godina pokazali su svoje umeće u prepunoj Lindenau hali u Hanauu, gradiću nadomak Frankfurta.

– Iz iskustva znamo da je ova naša manifestacija dobro posećena, pa smo ove godine organizovali Dečji festival srpskog folklora u saradnji sa Sportskim kuglaškim društvom Hanau 78, između ostalog jer je ovde veća hala i da ne bi bilo tesno ni učesnicima ni publici. Sa SKD Hanau 78 smo i ranije sarađivali, a večeras smo još jednom potvrdili prijateljstvo dva kluba. Želja nam je da nastavimo da priređujemo zajedno i druge manifestacije – rekao je Robert Jovanovski, predsednik SKC Ofenbah.

Festival su otvorili najmlađi folkloraši domaćina SKC iz Ofenbaha, oni koji imaju do sedam godina, a potom su nastupili njihovi vršnjaci iz KUD Izvor, Kluba Srbija iz Noj Izenburga i SD Dunav iz Hohajma na Majni. Binu su potom zauzele nešto starije kolege iz C grupe (uzrast do 12 godina) iz ova tri kluba. KHD Kolo iz Frankfurta i KUD Sloga iz Manhajma su nastupili sa već „velikim“ folklorašima do 16 godina (B grupa), a zatim su se predstavile i B grupe SKC, Izvora i Dunava.

Prvi nastup na velikoj bini Sare Dimitrijević pratili su mama Kristina i tata Dejan iz Frankfurta.

– Naša Sara igra u najmlađoj grupi SKC iz Ofenbaha. Preponosni smo zato što ima samo četiri godine i već učestvuje u folkloru. Ja sam igrala u ansamblu u Velikom Izvoru kod Zaječara, a i tata je igrao u Zaječaru. To su geni i ne može da bude drugačije – rekla nam je ponosna mama Kristina.

Na Dečji festival došle su tri generacije folkloraša iz Manhajma, deda Dragan Jovičić, nekadašnji funkcioner Sloge iz Manhajma i sadašnji sekretar Saveza srpskih udruženja Nemačke, njegova ćerka Nataša Jovičić Bradaš i unuka Maša Bradaš, najmlađa na celom skupu.

– Maša ima šest meseci i već uveliko maše rukicama i nogicama čim čuje našu muziku. Svake nedelje ide na probu sa mnom i već zna šta treba da radi. Biće od nje jednog dana prava folklorašica. Ja ću biti srećna da je vidim u narodnoj nošnji, a deda će biti najsrećniji – kaže nam mama Nataša koja je član uprave Sloge, gde obavlja funkciju blagajnika.

Nataša je inače kao mala nastupala na Dečjim festivalima SKC Ofenbah.

– Sada imam drugu ulogu u klubu, nastojim uvek da budem tamo gde nastupaju naši članovi i večeras sam zaista uživala gledajući ovu divnu dečicu.

Uz decu se druže i odrasli

Posle uspešnih nastupa svih folkloraša goste je zabavljao poznati Goci bend koji u ovom delu Nemačke ima veliki broj obožavalaca.

Veliko i veselo društvo iz Noj Izenburga je došlo da podrži svoje folkloraše, a Biljana Čiča nam kaže:

– Sve tri naše grupe su se pokazale u najboljem svetlu. Ponosni smo na sve naše folkloraše. Deca se druže, a i mi imamo svoje društvo koje je super. Izvanredna organizacija, muzika je odlična. Svi volimo kada Goci bend gostuje.

Pesma za dušu

Stevan Vujaković, član SKD 78 kaže da oni nažalost nemaju folklor.

– Ali smo svi oduševljeno gledali kako ova deca iz drugih klubova srčano izvode koreografije inspirisane običajima iz raznih krajeva i nastavljaju srpsku tradiciju. Mi nemamo folklor, ali u ime članova našeg kluba mogu da kažem da nema boljeg veselja i proslave nego ovde u Hanauu. Za to smo uvek raspoloženi, kao i večeras uz naše goste.

Чланак Geni vuku u folklor се појављује прво на Vesti online.

Original Article