Generalstab razmatra predlog Ministarstva za dijasporu

GENERALŠTAB RAZMATRA PREDLOG MINISTARSTVA ZA DIJASPORU

VOJSKU SLUŽE U AMBASADAMA

• Regrutima iz rasejanja biće omogućeno civilno služenje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima SCG , kao i mogućnost otkupa vojne obaveze

Vojislav Vukčević, ministar za dijasporu u Vladi Srbije juče je na sednici Odbora za odnose sa Srbima van Srbije u republičkom parlamentu rekao da će Izmenama i dopunama Zakona o vojsci biće omogućeno civilno služenje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima SCG u inostranstvu, kao i mogućnost otkupa vojne obaveze.
On je objasnio da je su Ministarstvo odbrane SCG, Generalštab Vojske SCG i Ministarstvom dijaspore inicirali promene Zakona o vojsci, koje će omogućiti da vojni obveznici koji žive van Srbije na liberalniji način oduže dug prema državi.

Nema hapšenja regruta

– Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslav Davinić, uskoro će izdati naređenje da Vojna policija ne privodi naše državljane iz inostranstva koji dolaze u zemlju zbog toga što nisu odslužili vojni rok – rekao je juče Vojislav Vukčević, ministar za dijasporu u Vladi Srbije.
On je objasnio „da je dogovoreno je da se takvim naređenjem omogući nesmetan dolazak naših mladića u otadžbinu, dok ne budu usvojene izmene i dopune Zakona o vojsci“.
– Pošto sam ministar odbrane ne može da promeni Zakon o vojsci koji je neophodno da usvoji Skupština Državne zajednice postignut je dogovor sa Ministarstvom odbrane da se donese ovakva naredba i ostalo je samo da se kaže „amin“ i takvo naređenje će stupiti na snagu – rekao je za „Vesti“ Vojislav Vukčević.

– Zbog nemogućnosti da odsustvuju sa školovanja i posla po devet meseci koliko traje vojni rok naši državljani su se često odlučivali da prekidaju vezu sa maticom, a neki su čak odlučili da uzmu tuđe državljanstvo. Upravo iz tog razloga odlučili smo da im omogućimo alternativne načine odsluženja vojnog roka u okviru DKP-a ili drugim srpskim crkvenim klubovima i organizacijama – rekao je Aleksandar čotrić, zamenik ministra za dijasporu.
čotrić je napomenuo „da će izmenama zakona biti omogućeno i skraćeno prisustvovanje vojnim vežbama u zemlji na takav način što će naši državljani dolaziti u zemlju na mesec dana i u okviru vojne jedinice ispuniti svoju dužnost“. Kao posebna novina uvodi se mogućnost otkupa što će značiti kraći period osnovne obuke u vojsci, dok će ostatak vojnog roka biti moguće otkupiti.

Popis građana u inostranstvu

Ministarstvo dijaspore pokrenulo je inicijativu da se obavi popis naših građana u inostranstvu. Odlukom Svetog Sinoda u ovaj projekat uključila se i Srpska pravoslavna crkva preko sveštenstva u eparhijama i parohijama u inostranstvu. Na popisu dijaspore iz Srbije biće angažovana i diplomatsko-konzularna predstavništva, statističke službe i ingracioni biroi zemalja useljenja, naučni instituti i srpske iseljeničke organizacije.

čotrić je rekao da takav princip ima Turska u kojoj otkup košta 5.000 evra zbog čega je ova zemlja samo u 1999. godini imala priliv od 500 miliona evra. Ministar Vukčević je dodao da je Generalštab Vojske SCG prihvatio ovakvu inicijativu, ali da se ona odnosi na sve vojne obveznike.
Osim toga Ministarstvo za dijasporu iniciralo je izmene izbornog zakona koje će omogućiti dijaspori, pored glasanja u DKP i glasanje putem pošte.

Tražili ukidanje viza

Ministar za dijasporu u Vladi Srbije Vojislav Vukčević, rekao je da je zemljama Evropske unije, SAD i drugim zapadnim državama ovo ministarstvo predložilo ukidanje viznog režima za državljane Srbije i Crne Gore.

– Zatražili smo od nadležnih državnih organa i vraćanje dijaspori novca prikupljenog za obnovu zemlje koji je ostao zarobljen u stečajnoj masi domaćih banaka, kako bi bio upotrebljen za pomoć prognanicima sa Kosmeta – rekao je zamenik ministra čotrić.
Uz to Ministarstvo dijaspore predložilo je otvaranje generalnih konzulata u Skadru i Vankuveru, zbog postojanja brojne srpske dijaspore u ovim gradovima i osnivanje kulturno-informativnih centara u Beču, Temišvaru, Cirihu, Štutgartu i Skoplju.

Vojska saglasna

Srpske vojne obveznike, koji žive van granica matice, obradovaće i saglasnost najviših državnih organa da se napokon liberalizuje vojna obaveza za ovu specifičnu kategoriju regruta. Posle inicijative Ministarstva za dijasporu Vlade Srbije, i Ministarstvo odbrane SCG i Generalštab su potvrdno odgovorili na ideju da se uvede svojevrsni otkup vojnog roka ili uvede alternativno odsluženje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima državne zajednice.