Generalni konzulat R.Srbije u Trstu posetili dekan Konzularnog kora u i počasni konzul Kameruna, Masimilijano Fabian i predsednik udruženja proizvođača kafa u Trstu „Assocaffe Trieste“, Fabricio Polojaz

13. oktobar 2020.godine

U utorak 13.oktobra 2020.godine, Generalni konzulat R.Srbije u Trstu posetili su dekan Konzularnog kora u i počasni konzul Kameruna, Massimiliano Fabian i predsednik udruženja proizvođača kafa u Trstu „Assocaffe Trieste“, Fabrizio Polojaz.
Gosti su inicirali ovaj sastanak sa generalnim konzulom Ivanom Stojiljković kako bi predstavili svoju ideju o saradnji sa R.Srbijom na planu proizvodnje, tržišta i pružanja usluga vezanih za kafu.
Trst je međunarodno priznat kao „Grad kafe“ u kome su i proizvođači i ugostitelji „kult“ kafe podigli na najviši nivo, a u toku je i procedura UNESCO zaštite geografskog porekla „italijanske espreso kafe“.
Tokom prošlog veka trgovina kafom u Trstu održala je rekord sa 30% ukupnog uvoza u Italiji. Tršćansko poslovanje sa kafom danas predstavljaju kompanije uvoznici i veletrgovci ( uvoz sirove kafe) specijalizovane brodarske kompanije, kompanije za pečenje, agenti, jedno od šest postrojenja u Italiji za dekofeinizaciju, laboratoraije i naučni centar za istraživanje i obuku. Još 1831.godine u Trstu je osnovana prva osiguravajuća kuća, Generali, sa ciljem osiguranja transporta i tržišta kafe.Ovaj grad ima i populaciju koja dvostruko više konzumira kafu od ostatka Italije.
Želja „Assocaffe Trieste“ je da se ovaj vid saradnje ububuće unapredi sa R.Srbijom.

Original Article