Gde Dabić krije slike?

Bivši predsednik Matice iseljenika Radivoje Dabić odbio je da potpiše izjavu o primopredaji umetničkih slika kada je organizovao izložbu u Paraćinu, a u poslednjoj deceniji više puta se oglušivao na sva pitanja o njihovoj sudbini, tvrdi Dragica Danon, zahvaljujuči kojoj one već nisu nepovratno izgubljene

Više od 70 umetničkih slika, koje su vrsni autori iz srpske dijaspore poklonili Srbiji posle velike izložbe “Likovno stvaralaštvo Srba u svetu” u Beogradu 1990. godine, a nestale su netragom 2008. godine, na šta je prvi ukazao portal “Global Serbia”, još se ne zna gde su. Beogradski mediji na čelu sa “Novostima” priključili su se ovoj svojevrsnoj medijskoj potrazi, a odgovorne državne institucije koje bi trebalo da se oglase budući da je reč o nacionalnom blagu i dalje ne reaguju.

Ključni čovek oko koga se od početka odvija ovaj rašomon sa slikama Radivoje Dabić, bivši predsednik Matice iseljenika, a danas privatno lice i građanin ove države, odbija da otkrije gde se slike nalaze, usput pokrećući neka pitanja nevažna u traganju za ključnim odgovorom: gde su danas slike, poklon Srbiji iz dijaspore? On poručuje: uskladištene su i čekaju da vlasnici, ili autori dođu po njih. Nije teško zaključiti da krije slike koje su vlasništvo države Srbije!

MANIPULISANJE JAVNOŠĆU

U izjavi za “Novosti” Radivoje Dabić, koji je da podsetimo kompletan umetnički dar od 70-tak slika smestio u svoju vilu u Paraćinu, gde su slike poslednji put i viđene posle izložbe “Legat Matice iseljenika” u ovom gradu 2008. godine, rekao je:

– Pravni savetnici su me opomenuli da ne postoji osnov za formiranje legata, a kao neko ko je bio odgovorno lice, čije je ime bilo upisano u APR-u, bio sam u obavezi da slike povučem iz javnosti i vratim onima kojima pripadaju. Dakle, legat ne postoji – izričit je Dabić, koji zasada nije želeo da nam otkrije gde je uskladištio zbirku, ali tvrdi da je svakome, ko mu se kao vlasnik ili autor obratio, uz urednu potvrdu, vratio traženo delo. – Ne samo da ne postoji legat, već je i Matica iseljenika ukinuta pre pet godina, a sadašnja nije njen pravni naslednik, već nevladina organizacija.

Više je nego očigledno da Dabić pokušava da povodom nestalih slika izmanipuliše javnost na šta ukazuju nepobitne činjenice, do kojih smo kao portal Global Srbija došli, kao i izjava jedine kompetentne ličnosti za sudbinu ovih umetničkih dela nekadašnje savetnice u Matici iseljenika Srbije Dragice Danon. Pre svega, zahvaljujući ovoj osobi, slike su već jednom spasene da “ne ispare”, kada su pronađene u Stefaneumu u Sremskim Karlovcima 18 godina posle izložbe 90. godine i uredno vraćene u posed Matice iseljenika, koja je o tome bila zadužena da brine, a što danas ničim dokumentujući osporava Dabić.

Bivši predsednik zaboravlja da je baš tokom njegovog mandata u suštini Matica iseljenika – propala, a da on u tom vremenu, iako je bio predsednik, nije bio odgovorno lice, već je Maticom rukovodio generalni sekretar do napuštanja Matice. Pri tome, budući da se tokom tog istog mandata nikada nije sastala ni Skupština, niti Predsedništvo, koji su izabrani po Statutu, Dabić nije imao nikakav legitimitet ni tada, a ni danas, a posebno ne da donosi odluke o vraćanju slika ili da procenjuje ima li osnova za postojanje Legata Matice. Osim što je to zgodan način da se skrene pažnja sa suštine problema, a to je gde su slike!

NEPRIJATAN SVEDOK

Njegovu tvrdnju, kako pišu “Novosti”, da Kragulj, Popović, Uzelac, Šobajić, Kosa Bokšan, Omčikus, Božović, Dimitrijević, Prerad, Čumić i mnogi drugi ugledni autori, učesnici izložbe pod pokroviteljstvom tadašnjeg potpredsednika Vlade Dušana Mihailovića, nisu svoja dela poklonili Matici iseljenika, međutim, pobija upravo Dragica Danon:

– Svojim sam očima videla da čak i na poleđini nekih slika piše poklon Matici. Mi smo nekada bili ozbiljna državna ustanova i o svemu je postojala uredna dokumentacija. Možete misliti kolika je papirologija morala da se uradi za tu izložbu, kada su slike dolazile iz Argentine, Amerike, i ostalih delova sveta. Postojao je i pravni akt o osnivanju legata. Kada sam se, međutim, prošle godine sastala sa tadašnjom predsednicom Matice, Jelenom Kiš, rekla mi je da nije zatekla ni jedan jedini papirić! Nestali su čak i delovodnici o prijemu pošte. Zaista ne znam šta se sa tim desilo. Te slike Matici iseljenika nisu pale sa neba. Dokumentacija sada ne postoji, ali još ima živih svedoka – izričita je Dragica Danon.

Ključnu činjenicu sagovornica je ostavila za kraj: ona napominje da je Radivoje Dabić, kada je organizovao izložbu u Paraćinu, odbio da potpiše izjavu o primopredaji, čemu je svedok i bivši generalni sekretar Matice Radivoje Peca Petrović, ali i da se poslednjih deset godina oglušivao na njena pitanja o sudbini više od 70 slika.

The post Gde Dabić krije slike? appeared first on Global Serbia.

Original Article