Fudbaleri, humanitarci i više od toga

Na nedavno završenom Avala kupu 2019. tim RS Krajine je osvojio treće mesto nakon ligaškog dela sezone, a i nakon razigravanja potvrdio je uspešnu sezonu osvajanjem istev pozicije.

Ovaj uspeh RS Krajine, jednog od najredovnijih učesnika Avala kupa, upravo je i povod za retrospektivu dve i po decenije postojanja ove družine srpskih fudbalera iz zapadnih delova Sidneja.

Avala kup se održava već skoro 20 godina, a ekipa RS Krajine je zajedno sa ekipom Obilića bila među prvim učesnicima ovog turnira. Te dve ekipe su najstariji srpski timovi malog fudbala u Zapadnom Sidneju od sredine devedesetih do danas.

Na početku „Jovan Rašković“

RS Krajina postoji punih 25 godina. Ekipa je najpre nastupala pod imenom „Jovan Rašković“, da bi se pre nekoliko godina ustalila pod sadašnjim nazivom. Pored velikog broja fudbalskih turnira i drugih sportskih manifestacija, fudbaleri RS Krajine su bili učesnici, a neretko i inicijatori, velikog broja humanitarnih akcija i sličnih događaja u našoj zajednici.

Doprinosi fondaciji „Ana i Vlade Divac“, pomoć nastradalim u poplavama u Srbiji 2014, te doprinosi za ratnu siročad Republike Srpske i Republike Srpske Krajine i učešće u humanitarnoj akciji „Budi human“, samo su neki od događaja u kojima su učestvovali plemeniti Krajišnici.

Slično je i kad se govori o Avala kupu. Naime, organizacioni odbor takmičenja ima dugogodišnju podršku ovog tima. RS Krajina je pored Ravnih kotara jedina ekipa koja je učestvovala na svim izdanjima Avala kupa u protekle dve decenije. Takođe, uz timove kao što su Panteri i Elitna ekipa, RS Krajina je najzaslužnija za povratak Avala kupa na njegovu matičnu lokaciju u Bonirig 2012. godine, nakon nekoliko godina odigravanja na drugim lokacijma.

Pored humanog karaktera, RS Krajina već godinama demonstrira i veliko fudbalsko umeće – šest puta je bila finalista Avala kupa, a 2017. je osvojila regularni deo prvenstva i bila vicešampion na kraju razigravanja.

Sa turnira u Lansvalu

Čuvari tradicije

Kroz svoj uticaj u fudbalskoj zajednici, ekipa RS Krajine je i svojevrstan utemeljivač i preteča ostalim ekipama osnovanim poslednjih godina. Naime, kroz ovaj tim prošle su mnoge generacije sidnejskih fudbalera, a druženje u timu je porodičnog karaktera. Svi se dobro poznaju, a igrači su uvek spremni da pruže pomoć u bilo kojem pogledu, kako svojim saigračima, tako i bilo kome u srpskoj zajednici. Takvo negovanje domaćinskog karaktera i duha jedinstva, služi kao uzor i lep primer očuvanja tradicije među našim ljudima na Petom kontinentu.

Sadašnje rukovodstvo kluba ne propušta da se zahvali osnivačima RS Krajine Dušku Dragašu, Miroslavu Drči i Zoranu Romiću. Iako je lista pojedinaca koji su odigrali važnu ulogu za ovaj klub malog fudbala zaista duga, velika zahvalnost duguje se pre svega Jovici Novakoviću, Dinku Đakoviću, Svetozaru Mucalju, Radovanu Jokiću, Srećku Guliću, Slavku Pupovcu, Draženu Kužetu, Miljanu Pozderu, Slobodanu Milanki, Dejanu Malenici, Miroslavu Popoviću, Predragu Vidiću i Željku Šuši.

Najustaljeniji fudbaleri koji su predvodili tim ranijih godina su: Duško Dragaš, Aleksandar Šarić, Saša Parenta, Slobodan Milanko, Aleksa Asanović, Jovica Zrinjanin, Slađan Ratković, Srđan Gladanac, Danijel Bjelobaba, Goran Šubara, Novica Drča, Jovan Đaković, Goran Sailović, Mirko Ninković, Damir Repaja, Dragan Škorić, Milan Veselinović, Aleksandar Veselinović, Rajko Mandić, Dobre Romić i mnogi drugi.

U nekoliko poslednjih sezona motor ekipe sačinjavale su nove snage, kao što su Aleksandar Dragaš, Goran Miličić, Nemanja Eraković, Stefan Popović, Nikola Dragović, Stevan Savičić, Nikola Pavić, te braća Marko i Nikola Krljar i braća Miloš i Vanja Bošković.

Vaso Despotović uručuje pehar Dušku Dragašu

Rivali i prijatelji

Bogatu istoriju ovog fudbalskog tima svakako krasi i veliko fudbalsko druženje sa ostalim sidnejskim ekipama. Od tradicionalnih rivala treba istaći Obilić, koji su svojevremeno predvodili Miloš Romanić i Luka Kovačević, Beo-eksport na čelu sa Vasom Despotovićem i Draganom Šarčevićem, te Ravne kotare na čelu sa Željkom Opačićem i Srećkom Gagićem.

Takođe, veliko prijateljstvo je vladalo i sa ekipama Brajtona i Sinđelića, koju je vodio Mišo Stijaković. Neka od gore pomenutih rivalstava datiraju još sa kraja devedesetih, a neke od nabrojanih ekipa više nisu aktivne.

Verni žutoj boji

Veliki broj učesnika na turnirima poput Avala kupa i osnivanje novih, mahom mlađih ekipa, svakako je za pohvalu i pokazuje da će se fudbalsko druženje u srpskoj zajednici još dugo nastaviti. Fudbaleri Krajine su poslednjih godina dobili neke nove suparnike, ali oni ostaju prepoznatljivi po tradicionalnim žutim dresovima, koje nose na terenima širom Sidneja.

Vicešampioni Avala kupa 2017.

Plejada asova

Tokom dve i po decenije postojanja, RS Krajina se može pohvaliti da su njene boje branili mnogi fudbaleri koji su zakoračili i u profesionalne fudbalske vode. Neka od tih imena su Boris Dragićević, Jovica Zrinjanin, Mirko Ninković, Dejan Malenica, Aleksa Asanović i Nikola Pavić, koji su igrali za Bele orlove iz Boniriga.

Pored njih, žuti dres Krajine ponosno su nosili Goran Šubara, bivši internacionalac koje se oprobao u ligama širom Azije, kao i Goran Ljuboja bivši igrač Boniriga i sadašnji prvotimac SD Rajdersa u ligi NPL3.

Чланак Fudbaleri, humanitarci i više od toga се појављује прво на Vesti online.

Original Article