Festival srpskog folklora Švajcarske

Festival srpskog folklora Švajcarske

14. novembar 2021.
Aktuelno, Dijaspora Srbije, Vesti

0 Views

U Gradskoj hali u Dietikonu, kanton Cirih, Savez srpskog folklora Švajcarske je, posle dve godine pauze uzrokovane pandemijom COVID-19, organizovao folklorni festival. Festival je zvanično otvorio Arno Gujon, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Gujon je istakao da Uprava već dugi niz godina podržava folklorne manifestacije i udruženja, ali da je ova godina posebna po tome što je prvi put u prethodnih sedamnaest godina finansirana kupovina narodnih nošnji za decu i to u iznosu od oko 45.000 evra.

Nazvao je folklor sportom sa dušom, izrazivši divljenje energiji s kojom mladi naraštaji neguju tradiciju i nastupaju na sceni.

Srpsko kolo je, kako je naveo, ono što povezuje Srbe preko svih meridijana, i nešto što će obavezno naučiti i svoju decu.

undefined

Konzul Republike Srbije u Bernu, Predrag Mandić, pozdravio je prisutne u ime Ambasade i ambasadora Gorana Bradića, istakavši da su slična dešavanja žila kucavica naših ljudi u rasejanju, a da je ovo najnovije dokaz da udruženja polako izlaze iz krize izazvane pandemijom.

Podvukao je podršku udruženjima zbog bogatstva kulturnog nasleđa koje ostavljaju u amanet budućim generacijama, i pozvao roditelje da upisuju decu u Dopunsku školu na srpskom jeziku koja je besplatna, u organizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Podsetio je, takođe, da se na sajtu Ambasade mogu pronaći mnoge korisne informacije oko upisa učenika u Dopunske škole, ali i uvek ažurne informacije u vezi sa COVID-19 režimom ulaska u Srbiju i Švajcarsku.

undefined

Okupljenima su se obratili i domaćin, predsednik Saveza srpskog folklora Švajcarske, Nenad Milenković, kao i protojerej SPC u Cirihu Branimir Petković, dok je bio prisutan i predstavnik Generalnog konzulata Republike Srbije u Cirihu, vicekonzul Živorad Petrović.

Manifestacija, koja je otvorena intoniranjem himne „Bože pravde“, okupila je trinaest kulturno-umetničkih društava, i čak 638 učesnika, pred preko 1.000 gledalaca.

Slične objaveNacionalna priznanja ličnostima iz regiona i dijaspore

10. novembar 2021.Otvoreni 16. Dani srpske kulture u Temišvaru

8. novembar 2021.U Ljubljani predstavljeni investicioni potencijali srpskih opština

8. novembar 2021.

Check AlsoGujon: Srbi u Mađarskoj čuvaju klicu autentičnosti

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon boravio je u …