Festival srpske mladosti

Još jedan Srpski festival u Sidneju ostaje za nama. Osma po redu promocija srpske kulture i tradicije polako se premešta u riznice lepih sećanja mnogobrojnih učesnika i posetilaca, koji već sada počinju da odbrojavaju dane do narednog okupljanja u prelepoj luci Darling, na obalama sidnejskog zaliva.

Pozitivna enegrija i lepota koji su opčinili posetioce Festivala teško da se mogu verodostojno predstaviti u jednom ili nekoliko novinskih izveštaja. Osećanje ponosa, pomešano sa srećom, veseljem i nostalgijom donekle može da uhvati oko kamere, ali se svakako najbolje može osetiti tek kad se svemu tome i lično prisustvuje.

Bilo kuda – „Vesti“ svuda: Naš list prisutan na svim značajnim događajima u zajednici

Proteklih dana, „Vesti“ su pokušale da, birajući najzanimljivije priče i detalje sa 8. Festivala srpskog folklora u Darling Harburu, prenesu bar delić te atmosfere.

Raskoš i šarenilo narodnih nošnji, šare koje u sebi čuvaju priče iz davnina, emocije koje učesnici, i da su hteli, nisu mogli sakriti, nestašluci najmlađih izvođača na bini, kao i mnoge (ne)planirane situacije, i na bini i među publikom, zabeležile su stotine mobilnih telefona i foto-aparata.

Od malih nogu znaju igre svojih predaka

Svake godine je ova dragocena manifestacija stecište mladosti, ali je utisak da su 22. i 23. februar 2020. u Tambalong Parku više nego bilo koji prethodni festivalski vikend protekli u znaku dece i omladine srpskog porekla.

Među izvođačima, kao i u publici, bilo je mnoštvo mališana. Od onih koji su tek kročili nogom, do onih tek nešto starijih koji su taman stasali da nauče prve folklorne korake. Kakve li privilegije i zadovoljstva da već u tim godinama dobiju priliku da kao matori igraju na velikoj pozornici, pred očima roditelja, familije i hiljada znatiželjnika koji su ih oduševljeno pratili i nagrađivali aplauzima!

Jedna od najlepših slika velikog dvodnevnog skupa

Pošto na mladima srpstvo ostaje, njima i posvećujemo ovu rekapitulaciju Festivala. Danas vam poklanjamo ovu svojevrsnu foto-šetnju Tambalong Parkom. Jer, ako je istina da jedna slika govori umesto hiljadu reči, onda se nadamo da će ovaj kolaž fotografija makar delimično preneti deo onoga sto je predstavljeno na ovom najvećem Srpskom festivalu u Australiji.

Do viđenja do sledeće godine!

One su našle zanimaciju

Čvrste veze

Nisu samo mali opanci „pleli“ po bini. Na desetine tinejdžera, kao i mladih na pragu odraslog doba s ponosom su nosili tradicionalne nošnje iz otadžbine i svih krajeva iz kojih potiču njihove porodice. Neraskidiva veza sa postojbinom i običajima njihovih predaka, koji su živeli „tamo daleko“, jedna je od najvećih vrednosti koju sa sobom nosi Srpski festival u Sidneju.

Igre iz raznih krajeva otadžbine očarale publiku

Druženje i učenje

Deca i omladine tokom tog vikenda imaju priliku ne samo da se druže i pokažu znanje u sviranju, pevanju i folklornim igrama, već i da mnogo nauče o zemlji iz koje potiču i o istoriji naroda kojem pripadaju.

Чланак Festival srpske mladosti се појављује прво на Vesti online.

Original Article