Emocije jače od sivila

Pesnikinja Dragica Đokić, koja od 2000. godine živi i stvara u Švajcarskoj, nedavno je svoju prvu knjigu pesama predstavila čitalačkoj publici u Badragacu, poznatom turističkom mestu, a zatim i u hramu kulture grada Ciriha, Folkshausu. Naslov “Pogled kroz sivo”, pesnikinja je objavila prošle godine, koji je odmah zatim i predstavljen u njenom rodnom kraju, a promociju u Folkshausu je organizovao Radio Krug. Stihovi su naprečac osvojili srca ljubitelja poezije.

Dragicu je u Folkshausu dočekala ciriška publika koja je bila oduševljena njenom poezijom. Pesnikinja o utiscima kaže:

– Zaista mi je drago da se nešto dešava i što smo imali priliku da se okupimo posle dve godine pandemije, najviše zbog toga što se moja poezija i rodila upravo u tom vremenu. Uz podršku porodice i prijatelja ali i kolega iz Udruženja srpskih pisaca Švajcarske skupila sam hrabrost i tako je ova knjiga ugledala svetlost dana. I zaista nikada nije kasno družiti se sa umetnošću. Knjiga nosi naslov “Pogled kroz sivo”… znate, svi u životu imamo toliko toga što smo prošli, često se boje stope u to sivilo, ali eto, uvek se nađe snage i energije uz pomoć divnih ljudi da pogled pobedi sivilo i krene prema horizontu boja … – rekla je Dragica Đokić.

Violeta Aleksić, jedna od urednica Radio Kruga kaže da su čuli stihove koji se zavole na prvo čitanje.

– To je zato jer su pisani jezikom emocije koji se oseća u svakom slovu. Emocija pisana istinom, istina protkana ljubavlju i željom da čak i kada je sve oko nas sivo moramo pronaći iskru svetlosti boja, koja budi jasan pogled u budućnost. “Pogled kroz sivo” jednako je Dragica Đokić…

Ona je rođena u Slavonskom Brodu. Odrasla je na drugoj obali Save u Brusnici kod Broda i Botajici kod Modriče. Od 2000. godine je u Švajcarskoj. Ljubav prema literaturi i pisanju potiče od ranih školskih dana. Njena poezija dotiče razne teme: ljubav, nostalgiju, prirodu i život uopšte. Član je Udruženja srpskih pisaca Švajcarske.

Pored autorke u programu su učestvovali Božica Boba Nedeljković, vokalna solistkinja i Sandro Aleksić, profesor muzike i virtuoz na gitari.

Kreativne boje umetnosti

– Dragica je svojim stihovima pokazala da poezija može da se rodi u čoveku onda kada se najmanje nadamo, pokazala i dokazala da nikada nije kasno krenuti kroz sivo kreativnim bojama umetnosti… – rekla je Tanja Radojević, takođe urednica Radio Kruga.

Чланак Emocije jače od sivila се појављује прво на Vesti online.

Original Article

(Visited 16 times, 1 visits today)