Dva dana slavljena manastirska slava

Iako je u petak bio radni dan narod je u manastiru u Himelstiru poštujući sve državne propise i narodne običaje, proslavio manastirsku slavu Uspenje Presvete Bogorodice čije ime nosi srpski manastir u ovom simpatičnom gradiću pored Hildeshajma. Oni koji su bili sprečeni da na manastirsku slavu dođu na samu Gospojinu u petak, došli su u nedelju. To je tradicionalno narodno slavlje, koje zbog korone nije moglo da se održi s većim brojem vernika, ali narod je da ne bi izneverio tradiciju, ipak došao.

Ljubo Pilipović, koji već godinama obavlja ulogu domaćina, za goste je u velikoj sali već u rano jutro pripremio kafu, rakiju i kolače koje su donele dve parohijanke.

Tutor Marko Tešić pored redovnih poslova ovaj put morao je brižljivo da pazi i na to da se vernici upišu u spisak prisutnih.

– Mere su pooštrene, a propisane su i visoke kazne – objašnjavao je Marko vernicima podsećajući ih na video-konferenciju koju je dan ranije s premijerima nemačkih pokrajina održala zabrinuta kancelarka Angela Merkel, koja koronu uzima kao ozbiljan i dugoročan problem.

Vernici su sa zaštitnim maskama u bogomolji stajali na propisanom odstojanju, a maske jedino nisu nosili sveštenk Aleksandar Perković, njegov sedmogodišnji sin, čtec Mihailo i Vera Gačić Milićević koja je pevala za pevnicom.

GOSPOJINA KRSNA SLAVA : Neša Milanović sa porodicom

– Dragi parohijani, srećan vam praznik posvećen Majci Božjoj koja nas je uvek učila da budemo duševno smireni i srećni što možemo ovde da joj se molimo, da nebeska vrata i za nas drži odškrinuta – rekao je između ostalog prota Perković ističući i svoju sreću što je ponovo u manastiru u kojem je na Gospojinu pre osam godina rukopoložen u čin sveštenika i u kojem je krstio svoju decu.

Prota je osveštao a potom i sekao slavski kolač s kumovima slave Milanom i Dušicom Jakovljević koji su u naručju držali četvoromesečnog sina Janka. Kuma Dušica je, kako to običaj nalaže, komad kolača predala novoj kumi, Eleni Medić iz Ninhagena bivšoj profesionalnoj rukometašici skopskog Unikoma i nemačkog prvoligaša Banmberga.

KUMOVI SLAVE: Milan i Dušica Jakovljević sa naslednikom Jankom

Posle manastirskog slavskog kolača sveštenik je osveštao i slavski kolač Neše Milanovića iz Hamelna, kojem je Velika Gospojina krsna slava.

Za vreme druženja vernici su s dosta zabrinutosti pričali o koroni i problemima koje bi ona još mogla da donese, a reči je, bez navijačkih strasti, bilo i o parlamentarnim izborima u Crnoj Gori.

Milun došao iz Valjeva

Kumovi slave Milan i Dušica Jakovljević vernike su jer je bio petak častili ribljom čorbom i posnim kolačima, a Milun Biševac je ponudio svoju original srpsku šljivovicu koju je pre pet dana doneo iz Valjeva. Milun, penzionisani elektromonter je ceo radni vek proveo u Nemačkoj, a penzionerske dane provodi u Valjevu gde ima kuću kao i u Zubinom Potoku gde je rođen. U Nemačku je stigao pre pet dana da poseti sina i staro društvo s kojim je u manastiru godinama slavio Gospojinu.

– Došao sam automobilom preko Mađarske, Slovačke i Češke i s koronom nisam imao nikakvih problema. Na mađarskoj granici su mi izmerili temperaturu, uzeli bris i pustili me da vozim dalje. Ni ovde u Nemačkoj niko me ništa nije pitao. Nadam se da ću se bez problema za desetak dana vratiti u Srbiju – priča Milun časteći društvo svojom starom „valjevkom“.

Joka daruje svake godine

U nedelju se umesto uz ribu, slavilo s prasićem na ražnju i jagnjetinom ispod sača. Prema rečima Darka Miličevića koji je sve pripremao, prase je darivao kum slave, a jagnjetinu je i ove, kao i svih prethodnih godina, poklonila bivša parohijanka Joka Despotović, koja je nekad živela u Hamelnu. Joka se iz Hamelna odavno preselila u Frankfurt kod dece, ali jagnje za manastirsku slavu i dalje poklanja, svake godine.

Чланак Dva dana slavljena manastirska slava се појављује прво на Vesti online.

Original Article