Dunavska jesen na obali Majne

Srpsko društvo Dunav iz Hohajma na Majni priredilo je i ove godine Dunavske jeseni folklora, manifestaciju koja je u prepunoj sali u Pfungštatu okupila oko 750 zemljaka.

Priredba je ove godine organizovana treći put i laganim, ali sigurnim korakom prelazi u tradiciju.

Program koji su vodile Žaklina Marić Žibert i Rada Banjac otvoren je himnom „Bože pravde“ koju je na violini izvela Jovana Panjkov, a potom je sve prisutne pozdravio Krsta Prtljaga, predsednik SD Dunav.

Usledili su nastupi folklornih ansambala, a učestvovali su najmlađi folkloraši D i C grupe SD Dunav, KHD Kolo iz Frankfurta sa B grupom, vokalni solisti Anastasija Jokić, Jovana Panjkov i Marija Banjac, KUD Izvor kluba Srbija iz Noj Izenburga, Serbia Darmštat, SD Dunav sa B grupom, etno-grupa Koreni, KUD Morava Štutgart, SKC Ofenbah, a program je spektakularnim nastupom zatvorio prvi folklorni ansambl domaćina. Potom je goste zabavljao To je to bend. Dunavskim jesenima folklora, kao specijalni gosti, prisustvovali su članovi KUD-a „Sveti Sava“ Cug iz Švajcarske.

Podrška zvanica

Programu koji je veličanstveno pripremljen i izveden prisustvovali su i događaju dali na značaju, Stevan Sinđelić i Vladimir Rajić, konzul i vicekonzul Srbije u Frankfurtu, Lučiano Kaluža, generalni konzul BiH u Frankfurtu, Miodrag Stojković, predsednik Centralnog saveza Srba Hesena, Darko Banjac, šef poslaničkog kluba DNS u NS Republike Srpske, i Saša Ćelić, potpredsednik Saveza srpskih udruženja Nemačke.

Našim građanima koji žive na području koje pokriva Generalni konzulat u Frankfurtu na ovoj manifestaciji predstavio se Stevan Sinđelić, koji je nedavno preuzeo dužnost konzula. On je pozdravio sve prisutne i između ostalog rekao da će promovisati porodične vrednosti.

– U sklopu srpskih običaja i duhovne tradicije treba da negujemo porodične vrednosti. Ovaj skup je poziv svim roditeljima da se posvete deci i vaspitavaju ih u duhu srpske tradicije. Posebno mi je drago da ovde vidim večeras puno mladih ljudi sa decom – rekao je Stevan Sinđelić, koji je i direktni potomak poznatog vojvode sa bitke na Čegru.

Na poziv Srpskog društva Dunav došao je Darko Banjac, šef poslaničkog kluba DNS u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

– Došli smo, Dejan Šuvak, predstavnik privrednika Kozarske Dubice, i ja da prisustvujemo ovom kulturnom događaju ispred parlamenta Srpske. Ovo je izvanredan primer očuvanja narodnih običaja i tradicije koji puno znači svima nama. To je osnov postojanja našeg nacionalnog bića – rekao je za „Vesti“ Darko Banjac.

Serbia Darmštat

Veseli roditelji

U publici su, možda i najbrojniji, ali sigurno najveseliji, bili članovi i roditelji folkloraša SKC Ofenbah:

– Sa velikom voljom i ljubavlju pratimo našu decu na njihovim nastupima. Ne idu samo roditelji dece koja igraju, nego idu i naši prijatelji, prate, posmatraju i podržavaju mališane dok nastupaju, rastu i druže se i našu tradiciju šire i nastavljaju – rekla nam je Neda Krčmar u ime društva iz SKC Ofenbah.

Krsta Prtljaga, predsednik SD Dunav, zadovoljan je odzivom, pre svega folklornih ansambala iz Frankfurta, naravno i brojnom publikom.

– Ovoga puta smo imali više učesnika na lokalnom nivou Frankfurta i okolnih gradova. Zahvaljujem svim članovima SD Dunav koji su svojim radom i zalaganjem doprineli da ovogodišnja jesenja folklorna manifestacija bude ovako dobra – rekao je Prtljaga.

Došla cela familija

Na jednoj strani prostrane hale bila je velika familija trojice braće Cvetić, Voje, Nede i Vasilija iz Grishajma.

– U folkloru SD Dunava nam igraju Anastasija i Goran i mnogo smo ponosni na njih. Došla je cela familija da ih gleda. Svi su igrali super, a najbolji je naš Dunav. Organizacija je odlična, muzika je takođe dobra i svi smo dobro raspoloženi – kaže nam Vojo.

Sašu ispratili poklonom

Na kraju programa SD Dunav je svečano i uz prigodan poklon Sašu Krsmanovića, dugogodišnjeg umetničkog rukovodioca folklornog ansambla, ispratio u Švajcarsku, gde počinje radnu karijeru.

– Proveo sam sedam godina kao umetnički rukovodilac u SD Dunav. Najvećim uspehom ne smatram osvojene pehare i medalje na takmičenjima, već što sam uspeo da usrećim mnogo dece, da im usadim ljubav prema folkloru, druženju, našoj kulturi, ali i disciplini. Preneo sam im neke vrednosti koje će imati za ceo život. Odlazim, ali sa namerom da se vratim ako mi se ukaže ponovo prilika.

Gosti iz Štutgarta: KUD Morava

Elektronski određen redosled nastupa

U pauzi programa usledilo je elektronsko određivanje redosleda nastupa folklornih ansambala na 14. Saveznu dečju smotru srpskog folklore Nemačke, koja će se održati 23. novembra u Niderhauzenu kod Vizbadena.

– Prvi put je određivanje bilo elektronskim putem, korektno i jednostavno. Svi podaci od svakog društva su ubačeni u kompjuterski program i sistem je sam odredio redosled takmičenja. To smo uradili zbog toga što je ranije uvek bilo prigovora na ručni način izvlačenja, pa smo sada uveli i ovu novinu gde ne postoji mogućnost ljudskog uticaja – rekao je Saša Ćelić, potpredsednik Saveza srpskih udruženja Nemačke.

Redosled nastupa: SKC Sinelfingen, SKSC Šumadija Hailbron, SHKD Morava Štutgart, SKC Ofenbah, KUD Drina Augzburg, SKK Nova generacija Šorndorf, KUD Jugos Minhen, SC Štutgart, KUD Kolo Esen, SKD „Karađorđević“ Rojtlingen, SKD Sloga Manhajm, KUD Zlatni opanak Berlin, SD Dunav Hohajm na Majni, KHD Kolo Frankfurt i KUD Izvor kluba Srbija Noj Izenburg.

Izvlačenju su prisustvovali predstavnici klubova, Morava Štutgart, SKC Ofenbah, Klub Srbija Noj Izenburg, SD Dunav iz Hohajma na Majni i KHD Kolo Frankfurt.

Чланак Dunavska jesen na obali Majne се појављује прво на Vesti online.

Original Article