Druženje sa srpskim glumcima u Bergenu

Predstava Zvezdara Teatra Sokin i Bosina sa izuzetnim komičarima: Sonjom Knežević, Kalinom Kovačević i Milošem Đorđevićem, predvođena briljantnom Ljiljanom, inače dobitnicom nagrade Žanka Stokić, napunila je smehom salu u Bergenu, javlja za Program za dijasporu RTS-a Dobrila Radulović, predsednik Saveza srpskih udruženja u Norveškoj.

Posle fantastičnih gostovanja Svetlane Bojković, Rade Đuričin, Vjere Mujović i Aleksandra Srećkovića, koji su se predstavili ozbiljnim i lirskim temama, Ljiljana i njena ekipa su nam donele radost i smeh u Bergen.

Komedija koja klasične bračne uloge muškarca i žene u balkanskom stereotipu izvrće, naišla je na odličan prijem, zahvaljujući duhovitosti i profesionalnosti glumačke ekipe.

„Moram da dodam da je balkanski stereotip dominantnog muškarca u porodici daleko od skandinavskog standarda. Ono što nas najviše raduje je prijem i razumevanje mlađih gledalaca, druge generacije koja odrasta u Norveškoj, koja se grohotom smejala zajedno sa svojim roditeljima. Često se kaže da se jezik poznaje dovoljno dobro kada se smeje istim šalama i raduje nas da su naša deca uživala u predstavi na srpskom jeziku”, kaže Dobrila Radulović.

Predstavi je prethodio kulturni program, koji je priredila harfistkinja Marija Kadović, a učestvovala su upravo deca druge generacije iseljenika.

„Imali smo tu sreću da su naše gošće bile nekoliko dana u Bergenu, pa su prisustvovale na solističkom koncertu gitariste Radoša Malidžana, ali i koncertu Bergenske filharmonije u kojoj hornu svira naš umetnik Danilo Kadović. Pored obavezne posete kući najpoznatijeg norveškog kompozitora Edvarda Griga, uspeli smo da odvedemo Ljiljanu i Kalinu da obiđu grob srpskih zatvorenika iz Drugog svetskog rata”, kaže Dobrila.

Glumačka ekipa je prisustvovala i liturgiji u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Bergenu, a imala je i priliku da prisustvuje početku rada Srpskog akademskog društva, koji uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije treba da radi na popularizaciji srpske duhovne muzike kroz organizaciju škole pevanja.