ДРУГА ДЕЧИЈА СМОТРА СРПСКОГ ФОЛКЛОРА У ИТАЛИЈИ

Смотра је одржана 30. септмбра 2017. у организацији удужења „Никола Тесла“ из Удина, под покровитељством Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, уз подршку Савеза Срба у Италији.

Учествовало је 8 српских удружења који су чланови Савеза и италијанско фолклорно удружење „Пасонс“ из Удина, које је представило сплет традиционалних игара из свог краја.

Најмлађи чланови су извели игре из Шумадије, Лесковца, Врања, Хомоља, Босилевграда, Пирота… Поред игара, одсвирали су трубом композицију „Пред сенкином кућом“ и рецитовали песме Алексе Шантића: „Остајте овде“ и „Кости предака“.

Присутни почасни гости манифестације били су господин Пјетро Фонтанини, председник провинције Удине, госпођа Марилена Мота, саветник општине Удине и почасни конзул Републике Србије госпођа Лорета Бађо. Наши званичници нису присуствовали због других обавеза. Присутни гости су добили на поклон књигу „Једна мала нација у Великом рату“ аутора Мирка Галасо из Удина.

У току смотре прикупљени су добровољни прилози акције „Хуманост за болесну децу Косова и Метохије“ покренуту од Одбора за помоћ Косову и Метохији Републике Српске.

Председник Савеза Срба у Италији, господин Душан Алексић, говорио је о значају оваквих манифестација које постају традиција у Италији, а наши најмлађи дају најбољи пример како се памти порекло и чувају обичаји.
Председник удружења „Никола Тесла“ Дејан Љушкић је истакао значај пројеката намењених нашој деци, јер ће они бити ти који ће оставити нешто препознатљиво за све Србе који живе на овим просторима.

После смотре фолклора, дружење се наставило у пригодној сали, уз музику и игру.

Фотографије Жељко Јовановић и Марина Кнежевић Диклић
Original Article