Dr Ostoja Vučić: Radujem se završetku Koledža Svetog Save

Najveću radost nekoj zajednici van matične države pričinjavaju svakako uspešni pojedinci, koji imaju rezultate bilo da se radi o sportu, kulturi ili nauci.

„Vesti“ su posetile uglednog Srbina, profesora dr Ostoju Stiva Vučića, koji je naše gore list i koji je u medicini postigao sve što se može postići.

Vučić je redovni profesor na Medicinskom fakultetu, radi u Westmead
bolnici, a ima i privatnu praksu.

Na pitanje „Vesti“ po čemu je naročito poznat i međunarodno priznat, dr Vučić odgovara:

– To su svakako neurološke bolesti uključujući motornu neuronsku bolest, bolesti nerva i mišića, multiplu sklerozu, pa neurofiziologiju, studiju živčane provodljivosti, evocirane potencijale, transkranijalnu magnetsku stimulaciju. Zatim, terapija toksinom botumula za migrensku glavobolju, aksilarnu hiperhidrozu, preterano znojenje, hemifacijalne spazme, distonični vrat materice, blefarospazme, spastičnost.

Imam i stručnost u savetovanju o opštim neurološkim bolestima u javnoj bolnici Westmead, koja je jedna od najvećih bolnica u Australiji kao i u privatnoj bolnici Westmead i u privatnoj bolnici Norwest. Stekao sam i međunarodnu reputaciju zbog svojih istraživanja u neurodegenerativnim bolestima, a dobitnik sam i brojnih nacionalnih i međunarodnih nagrada, Gottschalk medalju Australian Academy of Science za izvanredna istraživanja u biomedicinskoj medicini znanosti kao i nagradu Eric Susman Royal Australian College of Physicians za izvanredna potignuća u istraživanjima u istraživanju bilo kojoj grani interne medicine. Dobitnik sam i medijske prakse uključujući radio,televiziju i štampu i pozivan sam na brojne nacionalne i međunarodne skupove o neuroznanostima. Prošle srede sam dobio i nagradu Doctor of Science na koju sam posebno ponosan.

Diveći se uspešnoj karijeri i najvećim priznanjima, reporter „Vesti“ je bio radoznao i o privatnom životu, a profesor dr Vučić je rekao

– Nekoliko godina sam proveo u Srbiji i otuda i moji dobri temelji srpskog jezika koji sam naučio tamo, a i moji roditelji su u kući govorili srpskim jezikom na čemu sam im naročito zahvalan. Imam troje dece koja solidno znaju srpski, a svi se trudimo da im pomognemo koliko je to moguće da ga još bolje savladaju. Jako se veselim da se ponovno pokrenula akcija kako bi se završio koledž Svetog Save u Varovilu, podržavam našeg vladiku Siluana da istraje u naumu kako bi to srpsko učilište u skorijoj budućnosti započelo obrazovanjem naše dece. Ako mi dozvolite, koristim ovu priliku da našem sveštenstvu i našem narodu čestitam velike jubileje koje ovih dana proslavljamo ovde na Petom kontinentu: 800 godina pravoslavlja i 70 godina crkvenog života naše crkve u Australiji.

Međunardni ugled: Prof. dr Ostoja Vučić

Nema naših studenata

Ima li srpskih slušalaca na grani medicine koju predaje?

– Nažalost, nema. Poslednji student je bila devojka s prezimenom Ćalić, koja sada radi u bolnici u Liverpulu – kaže profesor dr Vučić.

Više od 230 naučnih radova

Prof. dr Ostoja Stiv Vučić objavio je više od 230 naučnih radova u uglednim časopisima. Objavio je i niz poglavlja knjiga i udžbenika s međunarodnim saradnicima sa Medicinskog fakulteta u Harvardu. Objašnjava nam da se neurolozi bave centralnim nervnim sistemom, gde spadaju mozak i kičmena moždina, kao i njima bliske strukture krvnih sudova perifernih nerava i veza nerava sa muskulaturom.

Чланак Dr Ostoja Vučić: Radujem se završetku Koledža Svetog Save се појављује прво на Vesti online.

Original Article