DONACIJE BANIJACA IZ MELBURNA IMENJACIMA I VRŠNJACIMA čIJE JE DETINJSTVO BOLEST UNESREćILA

Nakon što su reporteri “Vesti” uručili sedam priloga od po 340 evra (670 dolara), od donacije ukupne vrednosti 3.700 evra (7.320 dolara) koju su Banijci iz Melburna prikupili na humanitarnoj zabavi, na red su došla još dva mala nevoljnika.
Tako danas pišemo o uručenju novčanih darova, takođe u vrednosti od po 340 evra, dvojici imenjaka i vršnjaka, 11-godišnjem Marku Spajiću iz sela Bugovina kod Trebinja koji boluje od hemofilije i 11-godišnjem Marku Mileusniću iz Požarevca, obolelom od retke i neizlečive bolesti, hematoglobinopathia sabine.
Prvi prilog plemenitih dobrotvora iz Australije, reporteri “Vesti” uručili su Miroslavu đeniću iz Beograda, rođaku Marka Spajića, pošto se ovaj dečak trenutno nalazi u banji Trapisti kod Banjaluke gde uz fizikalnu terapiju, uzima i lek “novosel”, koji sprečava pojavu krvarenja.

Prilog na kućnu adresu

Tokom kratke posete Nenada Mileusnića našem beogradskom Dopisništvu, ispričao je novinarima “Vesti” o još jednoj donaciji pristigloj na njihovu kućnu adresu.
– Pre nekog vremena stigla nam je donacija od 25 evra Svetlane Klačar iz Novog Sada. Ovom prilikom želim da joj se u suprugino i svoje ime zahvalim na ovom znaku pažnje – rekao je Nenad Mileusnić.

– Želim u ime cele porodice Spajić da se zahvalim na ovom vrednom novčanom daru. Marko se sada nalazi u banji i mnogo mu je bolje nego kad ste prvi put o njemu pisali pre nekoliko meseci, kada je takođe dobio donaciju od vaših čitalaca. Tamo ide i u školu i odličan je đak. Novac ću odneti njegovim roditeljima što pre u Bugovinu, jer znam koliko im je svaka para dragocena. Posebno zbog toga što troškovi banjskog lečenja njihovog sina nisu mali – rekao je Miodrag đenić novinarima “Vesti” preuzimajući donaciju Banijaca iz Melburna.
Razlog zbog koga su dobrotvori iz Melburna novčanu pomoć uputili baš ovom dečaku je pre svega nemogućnost Markovih roditelja, Save i Vasiljke Spajić, koji žive od poljoprivrede u krševitom selu u okolini Trebinja, da obezbede dovoljno finansijskih sredstava za kontinuirano lečenje svog sina.

Primer sugrađanima

O Marku Spajiću prvi put smo pisali u junu kada je dobio donaciju naših čitalaca iz Minhena.
– Iskoristio bih ovu priliku da se u ime mojih rođaka zahvalim i drugim ljudima dobre volje koji im pomažu, posebno Jovu Kojoviću i njegovom sinu Predragu iz Minhena. Oni su pokrenuli akciju za njega. Zahvaljujući pomoći koju su prikupili, mnogo dobrih ljudi je čulo za problem Spajića i dobrotvorima iz dijaspore pridružili su se i naši sugrađani i komšije, tako da Marko može da ostane na višemesečnom banjskom lečenju – kazao je Miroslav đenić.

Slična sudbina zadesila je i roditelje Marka Mileusnića jer i pored sve njihove želje da svom detetu obezbede ono što mu je potrebno, novca za lečenje nikad nije dosta, a od skromnih plata ne može se uštedeti ni jedan jedini dinar.
Ono što je takođe važno istaći jeste da je novčanim prilogom plemenitih Banijaca, akcija za ovog dečaka iz Požarevca kome je odložena operacija u ćupriji, gde ordiniraju ruski lekari, uspešno završena. Prikupljena je suma od 2.400 evra i roditelji malog Marka, Nenad i Aleksandra, mogu mirno da čekaju proleće kada je zakazan termin za obavljanje hirurškog zahvata.

– Hvala od sveg srca tim dobrim ljudima na ukazanoj pažnji i pomoći. Zahvaljujući njima, ali i svim ostalim ljudima dobre volje, supruga Aleksandra i ja možemo konačno malo da predahnemo. Iskreno verujem da će ta operacija proći u najboljem redu i da će našem sinu posle nje biti još bolje i da će moći da stane na svoje noge. Svesni smo da nikada neće moći da bude kao zdravo i živahno dete, kakvo je bio do četvrte godine kada su se pojavili prvi simptomi ove opake bolesti. Takođe smo svesni da u razvoju neće stići svoje vršnjake, da će uvek zavisiti od tuđe nege i pomoći. Ipak, jako nam je važno da ga osposobimo da hoda barem po kući. On će se mnogo bolje i psihički osećati, a nama će biti lakše da se brinemo o njemu i da ga negujemo – rekao je Nenad Mileusnić, koji radi u jednom lokalnom kafiću, tokom posete beogradskom Dopisništvu “Vesti” gde je preuzeo donaciju, nedostajuća sredstva za Markovu predstojeću operaciju.
Tako su igrom sudbine dva dečaka istog imena i istog godišta, čijeje detinjstvo bolest zagorčala, u isto vreme stekli iste prijatelje.