Dom zlata vredan

Uprkos svim nevoljama koje su pojavom virusa korona i uvođenjem vanrednog stanja zadesile Srbiju, radovi na kući siromašnih i bolesnih supružnika Sulejmana i Bahte Puzo iz Trnave kod Novog Pazara, koju su nedavno započeli dobri ljudi, mahom naši čitaoci, izuzetno dobro napreduju. Do trenutka objavljivanja ovog teksta, kuća je već bila ukrovljena, postavljeni su oluci i PVC stolarija. Slede unutrašnji radovi, dovođenje vode, priključenje struje i useljenje.

Do sada smo sakupili i utrošili oko 5.000 evra. Od grupe čitalaca „Vesti“ iz Nemačke, mahom poreklom iz ovog kraja, stiglo nam je ukupno 800 evra što nam je bila polazna osnova da, nakon što smo izlili prvu ploču, nastavimo radove na zidanju i ukrovljenju. U ovoj grupi donatora su: Nusret Reč, Fuad Dazdarević, Senad Fekić, Jasmina Kurtanović, Fatmir Reč, Harun Gegić, Mujo Husović, Bajram Reč, Suljo Kovačević i Ismet Reč.

– Od Fahrudina Sulejmanovića, takođe iz Nemačke, stiglo je još 100 evra, od Mirjane Novaković iz Švajcarske 100 franaka, a od Siniše Nedeljkovića i Gorana Jovanovića iz Zvečana 100 evra. Iako ne smeju da se mešaju sa majstorima i moraju da budu u izolaciji, Sulejman i Bahta Puzo iz svoje daščare tri sa tri i sa pristojne udaljenosti sve prate i raduju se što će konačno dobiti novi krov nad glavom – kaže humanitarac i naš saradnik Hido Muratović koji vodi akciju.

Kako ističe, po nekim grubim proračunima, do useljenja će biti potrebno još oko 4.000 evra.

– Mada je zbog korone u Evropi sve manje donatora, a mnogi su se vratili u rodni kraj, nadamo se da će nam dobri ljudi pomoći da Sulejmana i Bahtu uselimo do kraja aprila, odnosno pre početka muslimanskog posta Ramazana – ističe Muratović.

Uzbuđenje u porodici Puzo raste.

– Iako je kuća ukrovljena, mi još ne verujemo da će to biti naš novi dom, da ćemo u njemu imati sve što nam je potrebno za pristojan život i da se više nećemo smrzavati u daščari kroz koju duva sa svih strana. Posebno se radujemo kupatilu koje nikada nismo imali i o kome su samo maštali – priča Sulejman, a njegova supruga Bahta dodaje:

– Nemam reči kojima bi opisala našu sreću i radost. Do pre mesec dana bili smo bez ikakve nade, uvereni da ćemo umreti u muci i hladnoći. Sada imamo čemu da se nadamo i radujemo. Već sanjam dan kada ću se okupati u svom kupatilu, kada ću pozvati komšinice na kafu i kada ću sa mojim Sulejmanom zaspati u toploj kući i u udobnom krevetu – priča Bahta Puzo i naglašava da nije verovala da širom ovog kraja i Srbije još ima toliko dobrih ljudi.

– Svima smo zahvalni do neba. Našim donatorima želimo najpre dobro zdravlje i svaku sreću u životu, želimo im da iz ove nesreće izađu bez većih problema i Bogu se svakoga dana molimo da ih čuva i da im podari sve najbolje što u životu požele – dodaje ova bolesna, a sada i srećna baka sa padina Rogozne.

Ne bojimo se korone

Glavni majstor Avdo Hadrović kaže da je mnogo toga u Novom Pazaru i celoj Srbiji stalo, da teško obezbeđuje građevinski materijal i radnike, ali da uprkos svim problemima neće stati sve dok Sulejmanova i Bahtina kuća ne bude potpuno završena.

– Što se nas glavnih majstora tiče korona nas neće sprečiti da radimo. Jedino se bojimo kako će biti sa drugim podizvođačima kao što su keramičari, električari, vodoinstalateri, moleri i drugi – kaže Hadrović.

Чланак Dom zlata vredan се појављује прво на Vesti online.

Original Article