Dodik: „Ispravna politika je neutralnost u rusko-ukrajinskom sukobu“

dodik:-„ispravna-politika-je-neutralnost-u-rusko-ukrajinskom-sukobu“
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

(Beta) – Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je neutralnost u rusko-ukrajinskom sukobu, neuvođenje sankcija Rusiji i nesvrstavanje sa Zapadom protiv bilo koga ispravna politika koju treba voditi u sadašnjim okolnostima.

Dodik je rekao da na sukob u Ukrajini gleda kao na rat dva naroda bliska Srbima, ocenivši da je “podvala” Zapada koncepcija da “ko bude vladao Evroazijom – vladaće i svetom”, zbog čega žele da svi budu u opštem napadu na Rusiju.

“Kao predsednik moram da razmišljam na drugačiji način. Ono što je dominantno u našim odnosima je to da nismo imali nijedan problem sa Rusima”, klazao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS).

On je dodao da Rusija kao globalna sila ostaje strukturisana u okviru UN, ostaje članica Saveta bezbednosti, naglašavajući da bi uvođenjem sankcija Rusiji putem BiH RS došla u poziciju “trajnog gubitka prijatelja”.

Govoreći o tome da li će mu zahtevi evroparlamentaraca da mu članice EU uvedu sankcije umanjiti pregovaračke pozicije, Dodik je rekao da u BiH neće biti donet nijedan zakon niti propis koji odudara od Ustava BiH i interesa Srpske.

“Tu sada neki mali Milorad Dodik smeta, jer on neće da uvede sankcije Rusiji”, rekao je Dodik.

On je naveo da je “Evropa u jadnom stanju, da je izgubila snagu, nema lidere, nema koncepcije, a ima poriv da se bori protiv nečega, što je neka nova imaginacija, jer nije odmerila prave ciljeve”.

Dodik je još kazao da davanje BiH kandidatskog statusa za članstvo u EU bez kriterijuma predstavlja urušavanje tih kriterijuma, dodavši da se 15 godina “patilo” sa time da se ispuni ovaj ili onaj kriterijum.

“Gutali smo i ono što nismo hteli, a morali smo. I na kraju dođe njihova volja i kažu: ‘dali smo vam kandidatski status, ali to ništa ne menja’. Pa što ste onda dali taj status? Ko se ovde igra – mi ili vi?”, upitao je Dodik.

Prema njegovim rečima, na Zapadu se danas ne živi bolje u odnosu na ove prostore, bez obzira na to šta govore.

Dodik je rekao da Republika Srpska ima energetsku stabilnost, ima dovoljno električne energije i u perspektivi neće biti ugrožena po tim pitanjima, navodeći da nema nestašice nafte u Srpskoj, niti ekonomskih, političkih izazova koji bi je ugrozili.

Originalni tekst