Dodeljena nagrada Arsenije čarnojević za životno stvaralaštvo pisaca iz dijaspore

Ministarstvo za dijasporu Vlade Republike Srbije i Udruženje književnika Srbije dodelili su novoustanovljenu nagradu “Arsenije čarnojević” za životno stvaralaštvo pisaca iz dijaspore Vasi Mihailoviću i đorđu Nikoliću iz Sjedinjenih Američkih Država i Slavomiru Gvozdenoviću iz Rumunije

Zamenik ministra za dijasporu u Vladi Republike Srbije Aleksandar čotrić izjavio je na konferenciji za novinare da je ova nagrada ustanovljena da bi podstakla negovanje srpske književnosti van granica Srbije, kao i da bi među srpskim iseljeništvom bio očuvan srpski jezik.

čotrić je naveo da nagrada “Arsenije čarnojević” takođe predstavlja i ispravljanje književno-istorijske nepravde prema našim stvaraocima iz rasejanja, a to je i prilika da se čitaoci u Srbiji bolje upoznaju sa njihovim stvaralaštvom.

On je naglasio da dodeljivanje ovog priznanja ima za cilj da doprinese tome da se značajni srpski pisci iz dijaspore uvrste u lektire i antologije i da se njihova dela nađu u našim bibliotekama i knjižarama. Prema njegovim rečima, Ministarstvo za dijasporu po prvi put obezbedilo je i štand na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu za srpske pisce van granica Srbije, a u prostorijama Ministarstva biće formirana i biblioteka u kojoj će se naći njihova dela.

Pomoćnik ministra za dijasporu Miodrag Jakšić rekao je da će, osim uručenja nagrade, na Sajmu knjiga biti uručena i Specijalna povelja “Arsenije čarnojević” vlasniku knjižare “Srbika” u Torontu Predragu Apiću, koja raspolaže sa više od sedam hiljada naslova na ćirilici.

Predsednik žirija akademik Dragan Nedeljković najavio je da će od sledeće godine biti predviđena i nagrada srpskim piscima koji pišu na stranim jezicima, dok je predsednik Udruženja književnika Srbije Slobodan Rakitić ukazao na važnost toga da se srpska zagranična književnost više ne posmatra odvojeno.