Dodeljena nagrada Arsenije čarnojević za životno stvaralaštvo pisaca iz dijaspore

86

Ministarstvo za dijasporu Vlade Republike Srbije i Udruženje književnika Srbije dodelili su novoustanovljenu nagradu “Arsenije čarnojević” za životno stvaralaštvo pisaca iz dijaspore Vasi Mihailoviću i đorđu Nikoliću iz Sjedinjenih Američkih Država i Slavomiru Gvozdenoviću iz Rumunije

Zamenik ministra za dijasporu u Vladi Republike Srbije Aleksandar čotrić izjavio je na konferenciji za novinare da je ova nagrada ustanovljena da bi podstakla negovanje srpske književnosti van granica Srbije, kao i da bi među srpskim iseljeništvom bio očuvan srpski jezik.

čotrić je naveo da nagrada “Arsenije čarnojević” takođe predstavlja i ispravljanje književno-istorijske nepravde prema našim stvaraocima iz rasejanja, a to je i prilika da se čitaoci u Srbiji bolje upoznaju sa njihovim stvaralaštvom.

On je naglasio da dodeljivanje ovog priznanja ima za cilj da doprinese tome da se značajni srpski pisci iz dijaspore uvrste u lektire i antologije i da se njihova dela nađu u našim bibliotekama i knjižarama. Prema njegovim rečima, Ministarstvo za dijasporu po prvi put obezbedilo je i štand na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu za srpske pisce van granica Srbije, a u prostorijama Ministarstva biće formirana i biblioteka u kojoj će se naći njihova dela.

Pomoćnik ministra za dijasporu Miodrag Jakšić rekao je da će, osim uručenja nagrade, na Sajmu knjiga biti uručena i Specijalna povelja “Arsenije čarnojević” vlasniku knjižare “Srbika” u Torontu Predragu Apiću, koja raspolaže sa više od sedam hiljada naslova na ćirilici.

Predsednik žirija akademik Dragan Nedeljković najavio je da će od sledeće godine biti predviđena i nagrada srpskim piscima koji pišu na stranim jezicima, dok je predsednik Udruženja književnika Srbije Slobodan Rakitić ukazao na važnost toga da se srpska zagranična književnost više ne posmatra odvojeno.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.