Dodatni namet za vize

Mnoge naše građane, koji imaju boravišne vize u pokrajini Forarlberg, ovih dana iznenadila je pošta koju su dobili od austrijskih vlasti. Njima su stigle uplatnice sa zahtevom da plate još 105 evra takse za, pre godinu dana dobijene boraviše dozvole.

– Javljaju nam se ljudi koji se žale na zahtev za plaćanje navodno dodatnih troškova za vizu, a i ja sam dobio takav dopis – kaže za “Vesti” Boban Đurić, predsednik Srpske zajednice u Forarlbergu.

Đurić navodi da su svi, koji su vizu produžili posle 31.12. 2019. dobili takva pisma.

Ranije je produženje stalnog boravka koštalo 105 evra, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije donelo je odluku o povećanju cene na 210 evra, sa retroaktivnom primenom.

– Žalio sam se pokrajinskim nadležnim vlastima, ali oni su mi rekli da nisu nadležni već savezno ministarstvo – dodao je Đurić.

Kaže da u pismu piše da se zatražena cifra mora platiti, jer u suprotnom slede visoki penali.

– Prvo je moja majka dobila takva potraživanja, a sada ja. Inače, vizu sam produžio u maju prošle godine, a sada mi traže da platim tih 105 evra – objašnjava Đurić.

On podseća da viza ne može da se podigne pre nego što se plati taksa, tako da ne razume naknadna potraživanja.

Neprihvatljivo

Đurić ističe da je retroaktivna naplata neprihvatljiva i da ne razume takvo ponašanje vlasti, koje čini se, kako bi nadoknadile izostanak prihoda u budžetu, traže svaku mogućnost da “ubiraju” novac.

Чланак Dodatni namet za vize се појављује прво на Vesti online.

Original Article