DOBROTVORKA IZ VINDZORA POSETILA IZBEGLIčKI BRAčNI PAR PRODANOVIć U GAJEVU KOD ŠAMCA

Dolazak Dane Gačanin s Pala u selo Gajevo kod Šamca najavljen je dan ranije.
– Pročitala sam u Kanadi u „Vestima“ reportažu o bolesnoj Milici Prodanović koja je izbegla sa mužem iz Tuzle i u staroj roditeljskoj kući našla utočište. Moja je želja da je obiđem i vidim – pričala je s druge strane žice Dana Gačanin Miličinom ujaku Nikoli đuriću, čiji je telefon objavljen uz tekst apela za pomoć ovom izbegličkom, bolesnom i siromašnom bračnom paru, koji ga još zadugo neće imati.

Betonska staza

U trošnoj kući Prodanovića počela je gradnja kupatila donacijama do sada dobijenim. U ove svrhe biće utrošen i deo novca Dane Gačanin.
– Hoću da se od ove donacije izbetonira staza da mogu da izađem kolicima i kad počnu kiše. Svaki put kad pogledam u stazu setiću se Dane i ovog divnog dana – rekla je Milica, a muž i ujak pobrinuće se da joj želja bude ispunjena.

Našu čitateljku dočekao je Nikola đurić i doveo kod Milice i njenog muža čede, teškog srčanog bolesnika. Stigli su i reporteri „Vesti“ i zabeležili ovaj dirljiv susret i uručenje izuzetno vredne donacije, 1.000 kanadskih dolara i pakete pune odeće, kao i kese namirnica i drugih kućnih potrepština, sledovanje najmanje za naredna dva meseca.
– Iako prvi put vidim bolesnu Milicu, upravo je onakva kako sam je i doživela čitajući tužnu priču o njoj. Mršava je, ali lepa, nepokretna, ali ljubazna i draga – govorila je Dana grleći ovu 48-godišnju ženu koja je pre deset godina obolela od multiple skleroze i ubrzo se našla u invalidskim kolicima.
U nastavku razgovora saznajemo da Dana Gračanin ima 80 godina, iako deluje bar deceniju mlađe, da je otišla sa mužem pre 50 godina u grad Vindzor u Kanadi. NJen muž Krsto umro je pre četiri godina. Imao je želju da bude sahranjen u rodnom mestu, na svojim Palama i ta mu je želja ispunjena. Na njegovom spomeniku Dana je postavila i svoju slike da trajno ostanu zajedno, iako je ona Banaćanaka, iz Novih Kneževaca. Roditelji su joj poreklom Hercegovci. Ima petoro braće i pet sestara. Jedina je otišla u inostranstvo i kad dođe u svoju Vojvodinu obavezno neko vreme boravi na Palama, koje je zavolela. Ima sina koji živi sa njom u Vindzoru i kćerku u Torontu.

Bogata biografija

Dana Gačanin ima izuzetno zanimljivu i bogatu biografiju. Od 1941. do 1944. godine bila je u zarobljeničkom logoru u Nemačkoj. Otuda njeno razumevanje za žrtve rata koji se vodio na prostorima bivše Jugoslavije, a čije žrtve su i Prodanovići.

– Mojim skromnim poklonima želim da olakšam težak život Milici. Ovo nije sve što ću za nju uraditi. Nastaviću da joj pomažem u stvaranju boljih uslova za život. Zahvalila sam njenim mužu čedi koji je mnogo pazi i stalno je uz nju, iako je i on bolestan. Brinuću i o njemu. Šta bi Milica bez njega? – rekla je Dana Gačanin, a mi smo konačno otkrili kako izgleda žena velikog srca iz Vindzora koja godinama nesebično pomaže štićenicima Humanitarnog mosta, uvek insistirajući da ostane anonimna.
Tako bi ostalo i ovog puta, ali želja Miličina da se zajedno slikaju i priča o ovom susretu u celosti bude zabeležena u „Vestima“ i sačuvana od zaborava pobedila je uverenje naše čitateljke da treba pisati o dobročinstvu, a ne dobročiniteljima.