Dobili blagoslov i ispratili Gorana

 

Prema tradiciji članovi moto-kluba Serbijanbajkers (Serbianbikers) iz Švajcarske okupljaju se početkom maja kako bi u crkvi dobili blagoslov za predstojeću sezonu. Od ukupno 35 članova kluba, na Dan pobede okupilo se njih 30 i motorima su otišli do hrama u Perlenu kod Lucerna gde im je sveštenik Dragan Stanojević, kao i prethodnih godina, dao blagoslov. Ovo okupljanje nije bilo samo povodom blagoslova već je bilo rastanak sa Goranom Bekonjom, članom kluba koji je odlučio da se vrati u rodni kraj.

Posle čitanja molitve i završenog obreda, članovi kluba su ispred hrama fotografisanjem ovekovečili ovaj skup. Uspeli su da organizuju i druženje.

– Lepo vreme nam je išlo naruku pa smo u miru i veselju obavili klupski ručak. Terasa obližnjeg restorana bila je dovoljno velika da se ispune svi epidemiološki uslovi, pa smo sve planirano uspeli da obavimo – kaže Dragan Radić, predsednik kluba.

On navodi da je svima bila namera da rastanak ili bolje reći ispraćaj Gorana Bekonje Beksa bude za pamćenje.

– Pre svega, hteli smo svi da mu kažemo da je za nas ostao član kluba. Naš Goran je odlučio da sreću u budućem radu i životu nastavi u Srbiji. Naravno da u početku nismo verovali u njegovu odluku. Međutim, posle karantina prošle godine i zabrane napuštanja zemlje, Goran nije skoro godinu dana video zavičaj i u njemu se rodila odluka u avgustu 2020. godine da se vrati kući i tamo započne novo poglavlje života. Kad je ove godine u januaru konačno uspeo da poseti rodni kraj odluka je konačno sazrela i dok smo i dalje mislili da je samo u pitanju nostalgija on je poslodavcu uručio otkaz s obrazloženjem da odlazi zauvek u Srbiju. Svi smo bili u šoku. Kako se bližio rastanak, mi iz kluba smo odlučili da Beksu, kako ga zovemo, priredimo malo iznenađenje i uručimo simboličan poklon za uspomenu i dugo sećanje na vreme provedeno sa nama – rekao je Radić.

Vidno dirnut je nastavio:

– Znamo da njemu ništa veliko ne treba, on nastavlja svoj posao i u domovini i verujemo da će uspeti u svemu što bude radio. Poklonili smo mu klupski grb rađen u drvetu, koji će mu krasiti dom, album s više od 600 zajedničkih fotografija s putovanja i švajcarski sat koji će ga podsećati na zemlju u kojoj je proveo sav svoj dosadašnji život.

Molitva za sigurnu i bezbednu vožnju

Sam čin predaje poklona bio je dirljiv za sve koji došli da isprate Gorana. Iako snažni momci, spremni da pomognu kad je najteže, nisu krili ni suzu.

– Dirljiv dan za mene, gledao sam u prijatelje koji su se sjatili oko crkve, poklon koji su mi doneli. Govor koji su održali u čast moje malenkosti i šta da vam kažem, dira to srce. Serbijanbajkers nije samo bio klub za mene već moja druga porodica, mnogo toga smo zajedno proživeli i te uspomene će ostati zauvek u srcu – rekao je Goran Bekonja koji je dan kasnije već napustio Švajcarsku i otišao za Srbiju.

Svake godine dolaze po blagoslov

Dočekaću ih raširenih ruku

– Poželeli su mi da ostanem kakav sam bio i u ovoj zemlji, radan, pošten, pedantan, vremenski precizan i da svojim radom poboljšam stanje u našoj lepoj Srbiji. Na zahtev kluba ostao sam član i pristao na predlog da predstavljam klub na teritoriji Srbije i u Republici Srpskoj. To je za mene velika čast. Trudiću se da u domovini opravdam njihovo poverenje, da ih uvek sačekam raširenih ruku i velikim zagrljajem poželim dobrodošlicu kada mi dođu – rekao Goran za “Vesti”.

Ispraćaj: Goran (prvi s desna) sa drugovima

Ko je sledeći? Motori ispred restorana

Posle iznenađenja i emotivnog govora, članovi kluba su nastavili druženje. Jedna misao ipak je svima bila zajednička: ko je sledeći koji će uraditi isto što i Goran Bekonja.

– Od mene kao predsednika kluba, ali i od ostalih prijatelja ima ogromnu podršku, a na neki način ovaj njegov potez mnoge od nas navodi možda na slično razmišljanje. Ima nas nekoliko koji razmišljamo da se vratimo u domovinu. Naravno, ima mnogo razloga koji nas primoravaju da još malo razmislimo, znate već kad negde provedete ceo život uvek kad se javi zelja za odlaskom odavde stavimo sve na terazije, šta uraditi ali kako godine prolaze a i ova situacija sa pandemijom sve se više razmišlja o odlasku kući , u Srbiju, u Republiku Srpsku. Kad smo već kod toga moto klub Serbijanbajkers organizuje klupsku vožnju od 3. do 12. juna ove godine. Ta vožnja će biti putovanje kroz našu lepu zemlju. Posle tog putovanja ćemo vam se svakako javiti da ispričamo utiske – kaže Dragan Radić.

Poklon za uspomenu: Dragan Radić i Goran Bekonja

Poznati humanitarci

Moto-klub Serbijanbajker je formiran u martu 2006. godine. Od tada do danas važe za složno društvo koje je cilj druženje, dobra zabava i širenje ljubavi prema motorima. Većina članova su porodicni ljudi tako da je razlog okupljanja, između ostalog i porodično druženje i porodične vožnje na proslave i moto-skupove. U Moto-klubu Serbijanbajkers se sve radi dobrovoljno, a poznati su i po humanitarnom radu. O njihovim aktivnostima kada su prikupljali pomoć sunarodnicima u matici, “Vesti” su u više navrata izveštavale.

Motori ispred restorana

Чланак Dobili blagoslov i ispratili Gorana се појављује прво на Vesti online.

Original Article