Do vize putem laznog braka

Da bi putem lažnog braka došli do boravka u Australiji, pojedinci su spremni da plate cak i do 50.000 dolara. Prosecna cena inace je oko 10.000 dolara, obelodanjuje istraga koju vode useljenicke vlasti.
U vremenu od jula do decembra prošle godine, istraživano je cak 597 brakova zbog sumnje da su fiktivno sklopljeni. Od tog broja, gotovo pola (274) okoncano je administrativnom akcijom (što podrazumeva i otkazivanje vize), a tri je preuzelo tužilaštvo.
Vlasti preduzimaju sudsko gonjenje tek u malom broju slucajeva, kada je rec o organizovanom reketu. U vecini drugih primera ide se na otkazivanje vize i deportaciju.
„Australijen“ otkriva da nije rec samo o individualnim nastojanjima, vec i da praksa otkriva postojanje organizovanog reketa u trgovini vizama putem lažnih brakova.

Razgovor sa vecinom kandidata

Godišnje se u Australiji po osnovi sklapanja braka izda do 30.000 viza. U ukupnom broju pokušaja obmane useljenicki vlasti – lažni brakovi cine cak 45 procenata.
U okviru pooštravanja uslova ulaska, useljenicke vlasti praktikuju da se obave razgovori sa vecinom kandidata za vize koji dolaze po osnovu braka.

Ministarstvo za useljavanje, naime, otkriva da posrednici u tom poslu snabdevaju „mušterije“ lažnim dokumentima, kao što su izvodi iz banaka ili ugovori o stanovanju.
„Oni pripreme celu zbirku dokumenata, ukljucujuci fotografije, i u poslednje vreme sve cešce, i video-snimke. Posrednik, u stvari, organizuje vencanje i isplacuje australijsku stranu u pogodbi“, kaže se u izveštaju.
Istražni organi navode da ima i državljana Australije koji iz iskrene namere udu u brak, da bi ih partner napustio nakon što dobije vizu.
Istice se primer žene koja je bila udata u inostranstvu, a ipak sklopila brak sa Australijancem. Kad je stigla ovde razvela se – da bi zatražila vizu za svog pravog muža. Sada joj preti ukidanje vize.
Nisu retki slucajevi ukljucivanja u celu prevaru rodaka i prijatelja od kojih se traži da potpisuju lažna uverenja o osobama koje se vencavaju.