Đake nadzire „korona semafor“

Na istoku Austrije – Beču, Donjoj Austriji i Burgenlandu – u ponedeljak je počela nova školska godina, i to u uslovima pandemije korona virusa.

Oko 456.000 đaka, nakon letnje pauze, vratilo se u školske klupe, a od tog broja oko 37.000 su đaci prvaci. Zbog pandemije korona virusa nova školska godina počela je uz bezbednosne i higijenske mere.

Đaci u Beču, pošto je taj grad na novom „korona semafor“ označen „žutom“ bojom, to jest izrečena srednja opasnost od zaraze, moraju, uz opšte mere distance, pranja ruku i provetravanja učionica, da nose maske prilikom ulaska u školu, kao i u hodnocima, ali ne i za vreme nastave.

Za časove fizičkog i muzike važe posebne mere higijene.

U pokrajinama Donja Austrija i Burgenland važe opšte mere, kao što su distanca, često pranje ruku i provetravanja prostorija. Ukoliko „korona semafor“ bude promenio boju na crveno, đaci pogođenih opština će morati da nastave školsku godinu, privremeno, do „sređivanja“ epidemiološke situacije nastavom na daljinu, odnosno uz posebne uslove u školi.

Inače, mesec i po dana pred početak letnjeg raspusta osnovci, a kasnije i oni stariji, već su imali nastavu pod korona uslovima. Naime, tada je, nakon dvomesečne nastave na daljinu, nastavljena školska godina podelom razreda uz smensku nastavu. Za drugi deo Austrije – Koruška, Gornja Austrija, Salcburg, Štajerska, Tirol i Forarlberg – to jest za oko 620.000 đaka, nova školska godina počinje nedelju dana kasnije.

Prihod od 71,5 miliona evra

Nova školska godina za roditelje je veliki izazov jer moraju da kupe školski pribor za svoju decu, a to donosi značajnu zaradu privredi.

Bečka privreda od nove školske godine očekuje prihode u visini od 71,5 miliona evra. Prema podacima Privredne komore Beča, svaki četvrti Bečlija u proseku potroši 163 evra na školski pribor i to pre svega na početku školske godine.

Чланак Đake nadzire „korona semafor“ се појављује прво на Vesti online.

Original Article