Deveti Srpski mesec u Velikoj Britaniji

Ove godine Srpski Mesec počinje 14. januara u Noriču komemorativnim koncertom Paul Cross Memorial Concert na kome nastupaju Radoslava Vorgić – sopran i Julija Bal – klavir, godišnja manifestacija prijateljstva zbratimljenih gradova Noriča i Novod Sada. Program se nastavlja sve do 5. marta i to: u Londonu, Redingu, Jorku, Oksfopdu, Birmingemu, Halifaksu, Meidenhedu i Tanbridž Velsu, javlja za Program za dijasporu RTS-a Nataša Kočiš.

Ljubitelji klasične muzike imaće prilike da uživaju u izvođenjima operskih pevača Silve Vučković Mekvin i Irie Perestrelo zajedno sa tenorom Leonelon Pinjeiro na Gala Koncertu 17. februara, na kome će se između ostalog izvoditi kompozicije Nikole Radan – flautiste i kompozitora. Veče srpske, jermenske i bugarske klasične muzike u St. Džejms crkvi na Pikadiliju izvodiće, između ostalih i pijanistkinja Nataša Šarčević, sopran Tamara Živadinović i violinistkinja Madlen Stokić Vasiljević.

U intimnijoj artmosferi gitarista Nemanja Bogunović će izvoditi aranžmane popularne klasične muzike kao i muzike iz filmova i srpske muzike, uključujući i svoje kompozicije, dok će na velikoj sceni u Apolu Hamersmit brojna publika moći da prisustvuje rok koncertu Bijelog dugmeta.

Pored toga, Op Sa! Balkan Bend, Paprika, Feit i Branko, KUD Rastko i folklorna grupa iz Gentenburga ( Švedska) dovešće tradicionalnu Balkansku muziku i igru u London, a ansambl Kosmos će svirati i u Jorku, Oksfordu i Mejdenhedu.

Gitarista Branko Stojšin će predstaviti svoj poslenji album i knjigu Alone posvećen Nikoli Tesli na donatorskom koncertu za Around the Globe Piano Music Festival ( Festival klavirske muzike širom cveta), godišnje takmičenje sa ciljem promovisanja savremenih kompozitora iz celog sveta uključujući Srbiju. Učenici i nastavnici škole Holmvud Haus iz Tanbridž Velsa sakupljaće priloge za GCSE (srednjoškolski nivo) kurs srpskog jezika koji se održva već treću godinu u Londonu, Korbiju i Redingu. Srpskaonica Srpska škola u Redingu će imati poseban program kojim će prikupiti priloge za radionicu sa Jasminkom Perović u proleće i lansiraće novi veb sajt.

Da nije sve samo muzika, pokazaće i izložba Šest poznatih umetnika sa Bakana u Galeriji 106 uz Razgovor sa umetnikom Zoltanom Kovačem 22. januara. U crkvi Svetog Save u Londonu biće otvorena izložba ikona iz Žiče i mini Sajam knjiga u Srpskoj biblioteci u Londonu gde će gostovati autor Svetlana Meiehfer, dramaturzi Goran Stefanovski i Dejvid Peri, uz prodaju knjiga srpskih i balkanskih pisaca kao i poznatih savremenih pisaca iz Centralne Azije i Puta svile. Ljubitelji pozorišta će gledati predstavu Narodnog pozorišta iz Beograda Frenki i Džoni sa Slobodom Mićalović i Igorom Đorđević, a u bioskopu Odeon prikazaće se film Zona Zamfirova 2.

Kao i svake godine, proslava Svetog Save održaće se u Londonu, Halifaksu i Birmingemu okupljanjam naših zajednica. Fondacija za Jasenovac i Holokaust organizuje pomen žrtvama Holokausta i Jalte, da se ne zaborave srpske žrtve.

Predviđena je i promocija knjiga Dr Vladimira Umeljića i Davida Sladeka. U znak priznanja dr Elsi Ingls, obeležiće se stota godišnjica njene smrti u bibioteci Nort Kensington. U crkvi Sveti Sava u Londonu govoriće Alan Kaming u čast žena koje cu učestvovale u inostranim misijama u Srbiji za vreme prvog svetskog rata koje su rizikovale i žrtvovale živote u Srbiji i na drugim frontovima. Gream Perols, osnivač Hospice of Hope, Hospisa Nade govoriće o partnerstvu sa BELhospis – osnivanju prvog bolničkog doma za nemoćne u Beogradu.

Zavod ѕa proučavanje kulturnog razvitka iz Srbije prikazaće srpske običaje sa gostima Dejanom Zagorac i Marinom Lukić Cvetić. Celovečernji program uključuje otvaranje izložbe Ikone iz Žiče, kuvarsku radionicu i prezentaciju knjige Ukus Đerdapa i predavanje o Proslavi slava kao i prikaz filma. Iz Srbije dolazi i Livanjsko društvo Ognjena Marija izložbom Srbi iz Ravnice Livno – Opstanak kroz stoleća i prikazom knjige Bude Simovića Ognjena Marija iz Livna.

Na Kafi sa .. družićemo ce sa Zoranom Kesićem i Srpskim siti klubom u Parlamentu, a Britansko-srpska privredna komora organizuje prijem povodom londonske Nedelje mode.

Učesnici:

Srpska Pravoslavna crkva, Srpski savet Velike Britanije, Norfolk i Norič Novi Sad Asocijacija, Srpski siti klub, Srpske škole jezika, Kolo crpskih sestara, Britansko srpska privredna komora, Srpska biblioteka u Londonu, North Kensington biblioteka, Around the Globe Piano Music Festival; Istros Books; Pro Art Co; Britić e-magazin; Fondacija za Jasenovac i Holokost, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka Srbije, Asocijacija Ognjena Marija iz Livna i mnogi pojedinci.