Десета конференција Српске медицинске дијаспоре 2019

У београдском хотелу Хилтон данас, 20. јуна 2019. године почела је дводневна конференција лекара из расејања и Србије, у организацији Фондације Њ К.В. Принцезе Катарине Карађорђевић.
На свечаном отварању госте су поздравили Њ.К.В. Принц Александар Карађорђевић, министар здравља у Влади Републике Србије гоаподин Златибор Лончар, министар здравља Републике Српске господин Ален Шеранић ,
Академик проф. др Драган Мицић, шеф канцеларије Светске здравствене организације у Србији господин др Маријан Ивануша, декан Медицинског факултета Универзитета у Београду  проф. др Небојша Лалић, директор Лекарске коморе Србије др. мед Милан Динић и гђа Ида Јовановић у име Краљевског дома.

Концепт ове конференције је настао из бројних састанака и разговора са нашим лекарима у земљи, као и са лекарима који живе и раде у иностранству.

 Из говора Принцезе Катарине
“ Задржали смо мото Медицина у свету и Србији, јер се показало да је то успешан модел на коме смо ширили наше активности из године у годину.
Наш главни циљ је да окупимо наше лекаре из дијаспоре и стране медицинске стручњаке да би успоставили и развијали сарадњу са лекарима у Србији.
Ове године смо окупили више од 100 предавача из иностранства који су наши амбасадори добре воље и који ће поделити своја искуства и знање и на тај начин подржати отаџбину стварајући ширу мрежу солидарности и пријатељства.
Србија је прошла кроз велике промене током последње деценије. Ми смо ту да подржимо и допринесемо систему здравствене заштите у Србији, да би он био побољшан, још ефикаснији и доступнији свим грађанима.
Србија може да има користи од знања и искуства лекара који раде и живе у дијаспори, као и од страних медицинских стручњака и пријатеља. Ви сте велики ресурс и велика шанса наше земље и ваше присуство и подршка су веома драгоцено за Србију.“
Партнери у овом пројекту су Министарство здравља Републике Србије, Министарство спољњих послова – Управа за сарадњу са дијаспором и Србима из региона, Лекарска комора Србије, Медицински факултет Универзитета у Београду, Светска здравствена организација, Краљевски медицински одбор, Универзитетска дечја клиника у Београду.
Принцеза Катарина Карађорђевић се посебно захвалила нашим лекарима у Србији које сматра херојима и позвала све лекаре да у сваком погледу помогну Србији, јер свако и мало чињење биће велика помоћ српском здравству и грађанима Србије.
Првог дана теме су у сесијама биле: банка ткива у Србији, Педијатријска кардиологија, Савремени аспекти у лечењу гојазности, Генетика ретких болести, Стабилна ангина и имиџинг/акутни коронарне синдром; Офталмолошка сесија; Генетика у хематологији и онкологији; Атријална фибрилацоја и хипертензија; трансплација косе и Новине у интензивној терапији и анестезији.
За све учеснике принчевски пар је у Краљевском двору организовао вечеру за партнере и предаваче из иностранства.
Зорица Зец