Delegacija Ministarstva za dijasporu u poseti Švedskoj

Delegacija Ministarstva za dijasporu koju predvodi ministarka za dijasporu Milica čubrilo, a čine državni sekretar Bojan đurić, pomoćnik ministra Zorana Vlatković i šef kabineta Dragana Petrović, boraviće u Švedskoj u periodu od 12. do 15. aprila. Tom prilikom će se u Stokholmu i Malmeu, susresti sa brojnim predstavnicima naše dijaspore.

Boravak delegacije ima između ostalog za cilj, da u okviru kampanje Ministarstva za dijasporu, animira što veći broj naših ljudi u Švedskoj da se prijave u Evidenciju birača u inostranstvu do 20. aprila i izađu na predstojeće parlamentarne izbore.

Poseta delegacije Ministarstva započinje 12. aprila, prisustvovanjem državnog sekretara Bojana đurića i pomoćnika Zorane Vlatković Skupštini Saveza Srba u Švedskoj. Tokom tog dana će biti organizovani susreti sa predstavnicima različitih udruženja koji čine ovaj Savez. U razgovorima će se pored tema o saradnji u oblasti ekonomije, kulturne saradnje i učenja srpskog jezika, razgovarati i o statusnim pitanjima i aktivnijem uključivanju dijaspore u društveno politički život Srbije.

U nedelju 13. aprila ministarka će posetiti našu crkvu u Stokholmu, prisustvovati nedeljnoj liturgiji, i razgovarati sa sveštenicima i pripadnicima dijaspore.

Takođe delegacija će prisustvovati predstavi ”Tri krune” koja se izvodi u Kraljevskom pozorištu u Stokholmu i koja je apsolutni kulturni događaj u Švedskoj. U okriru posete predviđena je i poseta Ambasadi Republike Srbije u Stokholmu.

Poseta Švedskoj se nastavlja putovanjem ministarke čubrilo i državnog sekretara đurića u Malme 14. aprila. Planiran je niz sastanaka i okupljanja na kojima će biti predstavljene aktivnosti i projekti Ministarstva u cilju uspostavljanja konkretne saradnje i povezivanja sa maticom. Predviđen je i sastanak u Ministarstvu za integracije i polnu ravnopravnost Švedske kome će prisustvovati pomoćnik ministara Zorana Vlatković