DELEGACIJA MINISTARSTVA ZA DIJASPORU U POSETI AUSTRALIJI

KAKO SPOJITI POKIDANE VEZE

• Ministar Srđan Srećković u Melburnu preneo snažnu poruku vlasti u Srbiji da je spremna “da suštinski promeni politiku prema dijaspori”

Zvaničnom posetom iseljenicima u Australiji predstavnici Ministarstva za dijasporu Republike Srbije pokušavaju da posle više decenija ponovo uspostave pokidane veze s maticom. Ovo je rečeno prvog dana boravka u Australiji delegacije koju čine ministar Srđan Srećković, pomoćnik ministra Vukman Krivokuća i sekretarica ministarstva Aleksandra Kojić.
Oni su pre podne stigli u Melburn, a popodne su imali razgovore u CŠO Sveti Sava u Grinzborou. Zajedno sa gostima iz otadžbine u poseti je bio i ambasador Srbije u Australiji Milivoje Glišić.
Sastanku u Grinzborou, između ostalih, prisustvovali su Gojko đukić, predsednik CŠO “Sveti đorđe” u Sent Albansu, Budo Trifković, predsednik CŠO “Sveta Petka” u Rokbenku, predstavnici škole srpskog jezika iz Sent Albansa, istaknuti članovi i osnivači CŠO “Sveti Sava” ovdašnje zajednice i predstavnici medija na srpskom jeziku.

Priručnik

Ministar je iseljenicima u Melburnu prvi put javno predočio tek završeni Informativni priručnik za dijasporu. Nekoliko primeraka podeljeno je prisutnima.
– Uveren sam da će vam Priručnik biti od pomoći. Na jednom mestu nalaze se svi zakonski propisi, od državljanstva, penzija, socijalnog osiguranja, otvaranja firmi…
Delegacija će u Melburnu boraviti do petka.

Gostima iz otadžbine Uprava CŠO “Sveti Sava”, zajedno sa sveštenikom Vladislavom Šipovcem, priredila je izuzetno topao prijem. Tamo su dočekani uz tradicionalne srpske običaje, so i pogaču, a u njihovu čast za sve prisutne na sastanku priređena je i svečana večera.
članovi folklorne grupe “Avala” pokazali su gostima kako mladi koji su rođeni u Australiji nastoje da održe srpske običaje i kulturu daleko od otadžbine. Prethodno je ministar sa svojim saradnicima obišao hram, posle čega je iskoristio priliku da se upozna i porazgovara sa predstavnicima srpske zajednice, koji su se odazvali sastanku u Grinzborou.

Ništa bez zakona

Da bi odnos između dijaspore i matice bio kvalitetniji, istakao je ministar Srećković, potrebno je uspostaviti poverenje.
– Kako bi odnos sa dijasporom bio kvalitetan, kako bismo ga postavili na ozbiljne temelje, prvo obećanje bilo je usvajanje zakona o dijaspori. Nema vođenja ozbiljne politike bez zakona. Pozivam vas da pročitate zakon sa sajta Ministarstva za dijasporu i uputite sugestije radnoj grupi – kazao je ministar.

170060_vladika_origh 170044_gosti1_origh

Nova politika prema rasejanju
Teme sastanka, kako je i najavljivano, bile su načini uspostavljanja saradnje s iseljenicima u Australiji, vraćanje poverenje dijaspore u maticu, predlog novog zakona o dijaspori, načini za pomoć dopunskim školama srpskog jezika. Prisutne je zanimalo da od gostiju dobiju odgovore kako da se unapredi ostvarivanje prava glasa, dobijanje državljanstva Srbije, mogućim finansijskim ulaganjima u otadžbini i druga pitanja.
– Zaista sam dirnut ovom dobrodošlicom, srećan sam i ponosan zbog toga. Želim da vas pozdravim u ime Ministarstva za dijasporu i prenesem vam najiskrenije pozdrave predsednika Srbije i predsednika vlade. ZZelim da vam prenesem snažnu poruku demokratske vlasti u Srbiji da smo spremni da suštinski promenimo politiku prema dijaspori i uveren sam da dolazi vreme u kojem će Srbija imati mnogo više energije i volje, nadam se i finansijskih resursa, da vodi jednu politiku prema dijaspori koja će biti nova, koja će biti na partnerskim osnovama, da će od nje imati obostranu korist i država Srbija ali svako od vas pojedinačno – kazao je ministar Srećković.

On je okupljenima ukratko predstavio poslove kojima se bavi minstarstvo na čijem je čelu. Govoreći o predlogu zakona o dijaspori, pozvao je srpske iseljenike u Australiji da svojim predlozima ili sugestijama aktivno učestvuju u njegovom kreiranju.
– Želimo da vam uputimo iskrenu i toplu poruku, da imate kome da se obratiti u Srbiji, Ministarstvo za dijasporu je osnovano zbog vas kako bismo poboljšali odnose Srbije i svakoga od vas – naglasio je ministar.
On se posebno zahvalio predstavnicima Srpske pravoslavne crkve u Australiji, jedinoj ustanovi koja je godinama okupljala svoju zajednicu.
– Duže od pola veka Srpska pravoslavna crkva učinila je napor da okupi naš narod koji živi u rasejanju i učini ga povezanim s maticom. U to vreme država Srbija, nažalost, nije vodila računa o svojoj dijaspori, smatrala je i svojim političkim protivnikom. Crkva je uspela da očuva nacionalni i kulturni identitet vas u rasejanju. Ova crkva i ovo zdanje još jedan je dokaz koliko je rađeno u prošlosti. Nadam se da ćemo uz vašu pomoć i ovakve institucije i u budućnosti funkcionisati i da ćemo uspeti da očuvamo naš narod i identitet u kulturološkom, civilizacijskom i istorijskom smislu – istakao je ministar za dijasporu.

Pomoć školama srpskog jezika
Poseta Ministartva za dijasporu, istakao je ambasador Milivoje Glišić, predstavlja posetu na najvišem nivou predstavnika iz otadžbine, još iz vremena nekadašnje Jugoslavije kada je dolazio predsednik SIV DŽemal Bijedić.
– Večeras imamo izuzetnu čast da su s nama najviši predstavnici države. Prvi put posle mnogo godina u posetu Srbima u Australiji dolazi jedan ministar, gospodin Srđan Srećković sa suprugim, njegov zamenik Vukan Krvokuća i gospođica Aleksandra Kojić sekretar ministarstva. Ovo je prvi put posle DŽemala Bijedića da imamo ličnost takvog ranga među nama, što možda nije za pohvalu, ali u svakom slučaju prilika da porazgovaramo o svim temama koje nas tište – kazao je između ostalog Glišić.
Predstavnici ministarstva obećali su konkretnu pomoć u udžbenicima i nastavnim sredstvima školama srpskog jezika u Australiji, koje su pozvane da što pre izveste nadležne o konkretnim potrebama. Istaknuto je da se intenzivno radi na pronalaženju mogućnosti da predstavnici dijaspore s pravom glasa mogu lakše da ostvare svoje građansko pravo.
Amabasador Glišić je i ovog puta podsetio da predstavnici Srbije nastoje da s Australijom pronađu način za potpisivanje međudržavnog ugovora o socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti. Iseljenici u Australiju pozvani su da postanu državljani Srbije i na taj simboličan način pokažu patriotizam prema svojoj otaxbini.