Deca pobedila osmesima

Sve je u Nojehofenu, malom gradiću na reci Krems, udaljenom 30 kilometara od Linca, u subotu bilo u znaku dece. Jednom rečju svi koji su učestvovali u višesatnom programu na tradicionalnoj manifestaciji Saveza Srba Austrije, 42. kvizu znanja i 17. reviji kulture, pod medijskim pokroviteljstvom našeg lista, pobednici su.

Ovaj prelepi događaj je okupio više od 300 mališana iz 11 srpskih klubova. Odmah valja naglasiti da članovi domaćina, KUD-a Ostrog iz Linca, zaslužuju sve pohvale za uloženi trud i doček brojnih gostiju koji su uživali u nastupima devojčica i dečaka do 15 godina.

Na otvaranju su bili prisutni sveštenik parohije u Velsu Novo Lazić, Nikola Stanković, konzul Srbije u Salcburgu, Darko Jurišić, predsednik Saveza Srba Austrije, predsednici brojnih udruženja, članovi žirija i sponzori. Svima je dobrodošlicu poželeo Slavoljub Dragović, predsednik KUD-a Ostrog. Govorio je i sveštenik Lazić koji je pohvalio organizatore i istakao da su deca u svakom društvu najvažnija. U ime Republike Srbije sve je pozdravio konzul Nikola Marković iz Generalnog konzulata u Salcburgu:

– Važno nam je da deci posvetimo pažnju i na ovaj način ih približimo i damo im priliku da se ne samo upoznaju između sebe, nego da nauče odakle dolaze i gde su im koreni. Kviz ima tradiciju i to je najbolji dokaz da ova manifestacija zaslužuje podršku svih nas – kazao je Stanković.

Darko Jurišić je istakao da su Kviz znanja i Revija kulture zaštitni znak naše zajednice u Austriji. Obećao je da će se ubuduće gledati da učestvuje još više udruženja i da se usklade sve propozicije.

Posle uvodnog dela deca su prvo učestvovala u Kvizu znanja, gde je bilo predstavnika 10 klubova. Usledio je zatim muzički deo u kom su nastupali solisti poput solo pevača, harmonikaša, violinista i drugih instrumentalista. Uroš Antić, student muzike na Univerzitetu “Anton Brukner” u Lincu, u ulozi žirija je ocenjivao učesnike i bio je veoma zadovoljan onim što je video:

– Drago mi je da sam bio u prilici pre svega da upoznam ovu decu, a posebno što su pokazala zavidan nivo muzičke obrazovanosti – kazao je Antić.

Devojčice i dečaci su pokazali svoje veštine i u slikarstvu, vajarstvu, recitacijama, glumi i folkloru. Aplauzi i ovacije nisu prestajali pogotovo kada su na prelepu binu izlazili najmlađi folkloraši, vidno uzbuđeni zbog brojne publike:

– Zaista je ovo predivan događaj jer osmesi dece sve govore – kazala nam je Nada iz kluba “Nikola Tesla” iz Linca koja je sa nestrpljenjem čekala da najmlađi uzrast ovog kluba izađe na binu.

Na kraju žiri je proglasio najbolje, a u ime generalnog sponzora CATelekom, nagrade je podelio Nikola Čenić.

Zahvalnica i “Vestima”

Naš list je takođe dobio posebnu zahvalnicu domaćina, KUD-a Ostrog, kao i predstavnici svih 11 udruženja koja su došla u Nojehofen. Na kraju proglašenja najuspešnijih svima je zahvalio domaćin Slavoljub Dragović, predsednik Ostroga.

Čestitke blizancima

Članovi SKC” Stevan Mokranjac” imali su razloga za slavlje. Uz osvojenu zlatnu medalju u folkloru proslavili su i 15. rođendan svojih članova, blizanaca Anastasije i Nemanje Dragojevića. Oni su im uručili posebne poklone i sa njima podelili radost na bini u Nojehofenu.

PLASMAN

KVIZ ZNANjA

Zlatne medalje:

KUD Bambi – Beč

KUD “Branko Radičević” – Beč

SKUD Zavičajno kolo – Salcburg

KUD Ostrog – Linc

KUD Semberija i Majevica – Presbaum

Srebrne medalje

Kulturno-sportska zajednica Srba (KSZS) – Salcburg

SK “Nikola Tesla” – Linc

KUD “Stevan Sinđelić” – Salcburg

Bronzane medalje

KUD “Knez Lazar” – Gmunden

KUD Opanak – Salcburg

RECITACIJE:

1. Kristina Ćosić – KUD Zavičajno kolo

2. Andrija Trifunović – KUD “Knez Lazar”

3. Una Šurlan – SK “Nikola Tesla”

GLUMA:

1. KUD “Stevan Sinđelić”

2. Kulturno-sportska zajednica Srba (KSZS)

3. KUD “Knez Lazar”

MUZIKA

Zoran Marković – KUD Opanak

Luka Trbara – SK “Nikola Tesla”

Marina Adamović – Bambi

Ana Škrbo – KUD “Stevan Sinđelić”

Helena Đurić – KUD “Knez Lazar”

Jovana Đurić – SKC “Stevan Mokranjac”

SLIKARSTVO

1. Jana Bratić – KUD Ostrog

2. Filip Miletić – SK “Nikola Tesla”

3. Katarina Ćosić – SKUD Zavičajno kolo

VAJARSTVO

1. Elena Jokanović – KUD Opanak

2. Sara Račanović – SK “Nikola Tesla”

3. Andrea Milošević – KUD Bambi

FOLKLOR

Zlatna medalja

SK “Nikola Tesla” – Linc

SKC “Stevan Mokranjac” – Beč

KUD Bambi – Beč

Srebrna medalja

SKUD Zavičajno kolo – Salcburg

Kulturno-sportska zajednica Srba (KSZS) – Salcburg

KUD “Knez Lazar” – Gmunden

KUD Ostrog – Linc

Bronzana medalja

KUD Semberija i Majevica – Presbaum

KUD Opanak – Salcburg

KUD “Branko Radičević” – Beč

Чланак Deca pobedila osmesima се појављује прво на Vesti online.

Original Article