Deca oživela “Mokranjac”

Srpski kulturni centar “Stevan Mokranjac” iz Beča je, posle tačno sedam meseci, ponovo počeo da radi i probe se održavaju uz poštovanje svih propisanih epidemioloških mera.

Čim je usledilo popuštanje mera uprava “Mokranjac” odlučila je da reaktivira probe folklora, pre svega zbog velikog interesovanja članova.

– Ponovni početak rada, posle sedam meseci, znači mnogo za ceo klub, a posebno za našu decu -ističe za “Vesti” Saša Kostić, predsednik SKC “Stevan Mokranjac”.

Kako kaže, dolaskom najmlađih članova klub se ponovo probudio.

– Klub je živ kada u njemu ima dece i roditelja, koji neguju srpsku kulturu i tradiciju – naglašava Kostić.

On ukazuje da je tokom perioda zaključavanja uprava društva održavala kontakt sa članovima i mališanima preko Mesendžer grupa.

Probe je prvi počeo pripremni ansambl, a posle njega krenuli su i ostali uzrasti.

Saša Kostić i Saša Božinović na jednoj od ranijih priredbi

Deca na probe dolaze sa testovima, koje rade tri puta nedeljno u školi, a poštuju i sve ostale važeće epidemiološke mere.

Klub će, prema Kostićevim rečima, raditi do jula, kada će mališani na letnji odmor, a pošto su se svi silno uželeli, gotovo da nema ko neće otići u domovinu.

Prema viđenom na prvim probama može se reći da je odziv u svim grupama veliki i da su se deca istinski uželela folklora.

Melisa Jankucić iz pionirske grupe ne krije da je srećna što su ponovo počele probe.

– Najviše su mi nedostajali drugari sa folklora i nadam se da se više nećemo ovoliko dugo razdvajati, kao i da ćemo moći normalno da vežbamo i imamo nastupe – rekla je ona.

Saša Božinović, potpredsednik “Mokranjca” je srećan što su prostorije ponovo pune članova.

– Bilo primetno veliko olakšanje i slobodno možemo reći velika radost dece, a i roditelja koji su se ponovo okupili i sreli posle duge pauze. Deca sa sobom nose kovid-pasoše iz škole u kojima imaju pečat da su negativno testirana i to tri puta nedeljno. Većina roditelja je preležala koronu ili su se već vakcinisali – objašnjava Božinović.

Sreten, Fabijan i Vasilije

Testiranje nije problem

Sreten Nedeljković, Fabijan Jankucić i Vasilije Panić takođe kažu da su im falile probe folklora i druženje u prostorijama kluba.

Toliko su se svega toga uželeli da im ni testiranje ne smeta, ako je to uslov da vežbaju i igraju u “Mokranjcu”.

Sve iz početka

Umetnički rukovodilac društva Milorad Runjo ne krije svoje uzbuđenje zbog ponovnog početka rada sa svojim foklorašima.

– Posle ovoliko vremena pauze ansambl je ponovo na okupu i svi igrači u puni entuzijazma. Jedva su čekali da ponovo mogu da dođu kazao je on.

Ističe da sa folklorima radi sve iz početka da bi ih podsetio na ranije uvežbane koreografije, a SKC “Stevan Mokranjac” inače, ima veoma bogat repertoar.

Prvi počeli probe: Pripremni ansambl

Pomoć države

Inače, prinudnu pauzu klub je “preživeo” i uz pomoć austrijske države, koja je odredila fond kojim se pokrivaju troškovi prostorija.

Takođe, uprava društva je pauzu iskoristila da renovira prostorije, tako da su se mnogi, koji su došli prvi put posle sedam meseci, prijatno iznenadili.

Чланак Deca oživela “Mokranjac” се појављује прво на Vesti online.

Original Article