Deca kao ikonopisci

Parohija naše crkve Sveti Jovan iz Keni str. u nedelju, 22. septembra, biće domaćin proslave 800 godina autokefalnosti i 70 godina Srpske pravoslavne crkve u Australiji i na Novom Zelandu.

U parohiji se užurbano obavljaju pripreme za taj poseban dan kada će liturgiju predvoditi vladika Siluan. Liturgija će početi u devet sat, a doček vladike će biti u 8.45.

Deca, učenici veronauke uz pomoć roditelja završavaju ikonu „Sveti Sava pomazan za prvog arhiepiskopa Srpskih i primorskih zemalja“. Ikona je visoka dva, a široka skoro dva i po metra i biće postavljena u crkvenoj sali u naredne dve godine, koliko se i obeležava ovaj jubilej.

Dramska sekcija ove škole sprema dramu „Delo Svetoga Save“, koja govori o najvećem delu prvog srpskog arhiepiskopa; da odgovori na Božji poziv i sav život svoj posveti roditeljki svoje i naše duhovnosti – crkvi Hristovoj. Mlađa deca uvežbavaju komad „Srpska ramonda“, a starija će se toga dana predstaviti folklornim igrama.

Penzionersko društvo pri parohiji organizuje svoje prodajne štandove čime takođe želi da pomogne svoju crkvu. Naravno, crkveni odbor i kolo srpskih sestara će se postarati da hrane bude dovoljno za sve goste koji će pristizati i iz drugih parohija. U dvorištu hrama biće postavljen i džamping kastl za najmlađe, a zahvaljujući sponzorima gostovaće i farma domaćih životinja.

Koncert krajiške pesme za kraj

U sklopu kulturnog programa, pored školskog hora, dramske i folklorne grupe, nastupiće i hor crkve Lazarice iz Sidneja, te članovi pozorišne grupe „Pilipenda“, takođe iz Sidneja. Za kraj programa biće održan koncert krajiške pesme, koje će pevati Mile Delija i Savo i Ljubiša.

Чланак Deca kao ikonopisci се појављује прво на Vesti online.

Original Article