Dani dijaspore, manifestacija koja povezuje

Manifestacija Dani dijaspore 2016 održana je od 29. do 31. jula i otvorena je izložbom slika Radovana Simića. Manifestaciju su otvorili načelnik opštine Lopare dr Rado Savić, predsednica Matice iseljenika i Srba u regionu Jelena Kiš i predsednik Udruženja Majevičana u Švajcarskoj Savo Mitrović, javlja Miodrag Lukić za Program za dijasporu RTS-a.

Odigrana je pozorišna predstava Ogoljeni do koske autora Miodraga Lukića, u režiji Slađane Ilić, a igrali su: Aleksandra Mitrić, Jelena Simić, Jelena Lazarević, Velibor Ivanović i Dragan Lukić, uz tehničku podršku Željka Božića i Mirka Stevića koji su, između ostalog, pozajmili glasove likovima koji se ne pojavljuju na sceni.

Drugog dana manifestacije održan je sastanak Privrednog savjeta opštine Lopare uz prisustvo predstavnika dijaspore. Na sastanku je razgovarano o potencijalnim ulaganjima na području opštine Lopare.

Završni dan manifestacije upriličen je tradicionalnim Sajmom rakije i domaćih proizvoda, koji su otvorili ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH. Pred više stotina posetilaca, pored bogatog kuluturno-zabavnog programa, nastupili su članovi SPKD Prosvjeta, estradni umetnici, poljoprivredni proizvođači, privrednici, eminentni gosti iz sveta, kulture i privrede.

Da bi jedna opština čija trećina stanovništva živi u rasejanju, a predratna industija više ne postoji ponovo stala na svoje noge, potrebno je mnogo zajedničkog rada, svesni su kako u opštini Lopare, tako i u Udruženju Majevičana u Švajcarskoj pa je za narednu godinu planirano da se program manifestacije obogati, iako su svi zadovoljni i ovogodišnjom manifestacijom.

Opština Lopare nastoji da stvori uslove za razvoj turizma, a tome svakako doprinosi i ova manifestacija.