Danas je posebno važno da nekoga zagrlite

Međunarodni dan zagrljaja je godišnji praznik “ozvaničen” 1986. godine u Mičigenu, a obeležava se baš na današnji dan, 21. januara.

Koliko puta dnevno zagrlite dragu osobu? Počnite to da radite malo češće. Danas zagrlite nekog jer zagrljaj otklanja depresiju, loše raspoloženje i čini vas srećnijim. Ne štedite na zagljajima, oni su besplatni… I ne samo zato što je danas Međunarodni dan zagrljaja!

Psiholozi smatraju kako nam je dan zagrljaja itekako potreban. Stručnjaci tvrde kako nam pet do šest zagrljaja dnevno može učiniti život dužim i lepšim. Osim stručnjaka, zaključio je to i jedan američki sveštenik Kevin Zaborni koji je 1986. godine današnji dan proglasio Međunarodnim danom zagrljaja. Zagrljaj je često bio i predmet naučnih istraživanja, koje je vodio dr.sc. Džej Gordon. Istraživanja su pokazala da od grljenja zavisi i naša inteligencija, pa se veruje da će ona deca koju se više grlili biti inteligentnija od one kojima su zagrljaju bili uskraćeni.

Kažu:

4 zagrljaja su potrebna za preživljavanje

8 za održavanje

12 za napredovanje.

Danas zagrlite nekog jer zagrljaj otklanja depresiju, loše raspoloženje i čini vas srećnijim

Vrste zagrljaja

Medveđi zagrljaj – Jedna ruka ide preko ramena, a druga preko struka osobe koju grlimo i koja grli nas na isti način. Pritom se osobe gledaju u oči. Zagrljaj je vrlo čvrst, ali ne previše. U verziji kada je u pitanju zaljubljeni par, muškarac može i da podigne devojku od zemlje.

Zagrljaj “slovo A” – Tela su nagnuta jedno prema drugom, grli se obema rukama, jednom preko ramena, a drugom u predelu pazuha druge osobe, a lica su pripijena, tako da obe osobe gledaju u istom smeru. U nekim zemljama ovo kratko grljenje je znak dobrodošlice.

Zagrljaj s tapkanjem po leđima – Grljenje obema rukama i tapkanjem grljene osobe jednom od njih. To znači: “Ti si mi veoma drag prijatelj”.

Jednoruki zagrljaj – Kratak zagrljaj desnom rukom. Tipičan za muškarce, kada je poruka: “Drugari smo, ali ne previše bliski”.

Zagrljaj gotovo bez dodira – U kontaktu učestvuju ruke i ramena, ali ništa ispod tog nivoa. Tela su udaljena i do pola metra. Tipičan je za žene koje sretnu koleginice s kojima su više formalne, manje bliske.

Zagrljaj obraza – Nežni zagrljaj bilo stojeći ili sedeći, pri kome se obrazi dodiruju, dok je ruka obično na drugoj strani lica. Njegovo značenje je: “Žao mi je što si tužan”.

Čeoni zagrljaj – Ruke idu na ramena druge osobe, a čela se naslanjaju jedno na drugo.

Zagrljaj “Oko srca”– Obuhvatate jedno drugo jednom rukom ispod pazuha, a drugom iznad ramena, držeći prste na vratu sa zadnje strane.

Zagrljaj “Vrh glave”– Stojeći, grlimo obema rukama osobu koja sedi, obuhvatamo joj glavu ili vrat, a jednom stranom lica dodirujemo potiljak.

Bonton grljenja

* Poštuj lični prostor druge osobe

* Zatraži dozvolu pre nego što je zagrliš

* Zagrljaj je neseksualni oblik pokazivanja naklonosti

* Zagrljaj je nežan i topao, nije vojni manevar.

Danas zaglite nekog, zagrljaj otklanja depresiju, loše raspoloženje i čini vas srećnijim. Ne štedite na zagrljajima, oni su besplatni…

Vidi i: Udahni duboko!

Izvor: Buka
Foto: Profimedia

Budi deo Viber Original zajedniceOriginal Article