Danas je “Dan sreće”!

19

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je 2012. godine, "Rezoluciju broj 66-281" kojom je proglasila 20. mart, danom obeležavanja Međunarodnog dana sreće. Tom prilikom sve 193 zemlje članice su bile saglasne.
Inače, zamisao o Međunarodnom danu sreće potekla je od UN-ovih predstavnika Kraljevine Butan. Cilj je da se "poveća svest o važnosti potrage za srećom i dobrobiti svetskog stanovništva’. Kao što je naglašeno u rezoluciji Generalne skupštine, da se države podstiču da proslavljaju praznik, između ostalog i kroz "obrazovne i edukativne programe."
Međunarodni dan sreće se proslavlja na dan kada stiže i proleće, pa je mnogima to dovoljan razlog za sreću i pozitivnu energiju.

PROLEĆE 2017
Astronomi, kojima je to u opisu zanimanja, pomno računaju ravnodnevice i one se gotovo celo stoleće neće poklapati sa kalendarom. Usklađivanje bi, kažu, zbunilo čovečanstvo, pa će ostati kalendari s greškom.
Naime, usprkos službenom početku proleća, 21. marta, koji je upisan u naše kalendare, pa i u školske udžbenike, ovo godišnje doba već godinama u stvarnosti počinje dan ranije, 20. marta. Počeci godišnjih doba se, po principu ciklusa malih promena, ponavljaju svakih 400 godina. Dogodi se da proleće može stići 21. marta, ponekad 20. marta, a nekad, ali retko, čak i 19. marta. To će se, na primer, po proračunima dogoditi – 2096. godine, kada će proleće početi čak dva dana pre kalendarskog. Ove godine, na severnoj Zemljinoj polulopti, proleće će početi u nedelju, 20. marta i trajaće do 21. juna.
Uskoro će početi i letnje računanje vremena i to u noći između 25. i 26. marta, kada časovnike treba pomeriti za jedan sat unapred. U Austriji je letnje računanje vremena uvedeno 1980.godine.
Za lep i srećan dan poslušajte zvanična himnu praznika "Dana sreće" pesmu Farela Vilijamsa – “Happy”! Predložena pesma simboliše sreću i dobro raspoloženje, te vraćaju osmeh na lice i budi lepa osećanja.
Dijaspora TVOriginal Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.