Dan folklora u Rosmoru

U prisustvu velikog broja ljubitelja srpskih igara u Rosmoru, na imanju kabramatske crkve Sveti Georgije, održana je prelepa manifestacija KUD Izvor iz Liverpula, koji je je bio domaćin brojnim prijateljskim folklornim grupama koje su igrom, pesmom i muzikom uneli veselje u prepunu salu u kojoj su roditelji i prijatelji dece sa nestrpljenjem očekivali svaki nastup.

Voditeljka Sonja Vujanić i igrači KUD izvor

Pored grupa domaćina na ovoj manifestaciji su učestvovale i grupe iz KUD „Karađorđe“, iz Srpskog centra iz Boniriga, Crkvene opštine Sveti Jovan Krstitelj iz Volongonga, Sveti Jovan Krstitelj iz Dapta i Akademije “Krug“. Učešće na ovoj smotri uzela je i rumunska folklorna grupa Dacija, koja je predstavila igre iz njihove otadžbine, pa je tak ova smotra imala i internacionalni karakter.

Igor Ilišević je govorio srpsku zdravicu

Uprava Kulturno-umetničkog društva Izvor je odlučila da voditelji programa budu njihovi mladi članovi, pa je poverenje zadobila mlada Sonja Vujanić koja je goste pozdravljala i najavljivala na besprekornom srpskom jeziku. Nakon pozdravnog govora, u kojem je naznačila i suštinu postojanja društva, kako bi se očuvala srpska tradicija i promovisale tradicionalne folklorne igre, Sonja je objasnila i da je ovo drugi koncert društva i da svi žele da to postane tradicija. Mlada voditeljka je podsetila i da KUD Izvor postoji sedam godina i da je za to vreme mnogo napredovalo, kako u igrama tako i u brojnosti članstva svih uzrasta.

– Sve ovo bilo bi teško izvodljivo bez našeg odbora koji nesebično radi i pomaže naš razvoj. Naravno,tu su i naši sponzori, mesar Vlado i gospodin Zoran Golub koje i ovom prilikom pozdravljam i zahvaljujem na donacijama.

Sonja je zatim pozvala na scenu Savu Vasilić, koja je maestralno otpevala pesmu „Sini jarko sunce sa Kosova“, koju je publika ispratila ovacijama.

Usledile su „Igre iz okoline Leskovca“, koje su odigrali folkloraši domaćina u koreografiji Rajka Dobre, koji je bio i umetnički rukovodilac. I ovu tačku je publika ispratila gromoglasnim aplauzom. Usledila je nova igračka grupa domaćina. Njihov mlađi omladinski ansambl odigrao je „Igre iz okoline Niša“.

Usledio je nastup Male grupe iz Volongonga sa „Dečijim igrama“, u koreografiji Dragana Đorđevića i sa umetničkim rukovodstvom Jovane Bogavac, a posle njih se predstavila grupa iz Dapta „Ravna Gora“ igrama iz istočne Srbije, koreografa i umetničkog rukovodioca Gorana Nikolića. Sledeća grupa je bila rumunska Dacija, koja je kao i prethodne grupe ispraćena velikim aplauzom.

Usledio je nastup Akademije „Krug'“, čiji je Dečji ansambl izašao pred publiku sa zdravicom u izvođenju mladog Igora Iliševića i pesmom „Oj Kosovo, Kosovo“, koju je otpevala Jana Zečević. Potom su svi zajedno odigrali „Moravac“ koreografa i umetničkog rukovodioca Gorana Nikolića. Ovaj neobičan nastup sa zdravicom i pesmom mladih izvođača ostavio je poseban utisak na oduševljenu publiku.

Ansambl Viševac KUD „Karađorđe“ je odigrao „Srpski splet“ koreografa Aleksandra Popovića koji je nagrađen aplauzom, kao i pesma Save Vasilić „Mi smo deca oca nebeskoga“.

U nastavku programa viđene su i grupe iz Boniriga, grupa „Karađorđe“ je odigrala „Igre iz Kobišnice“ koreografa Miloša Vulevića, kao i grupe iz svih ostalih društava. Bio je to zaita prelep dan sa mnogo igre, pesme i muzike koju su domaćini iz KUD Izvor priredili za svoje prijatelje.

Svi u kolu!

Grupa iz SC Bonirig

Muzička tačka Slavena Kokića bila je, takođe, za pamćenje. Svirajući čačansko kolo na violini, uz pratnju klavijaturiste iz orkestra, izmamio je mnoštvo igrača da se uhvati u kolo, a ubrzo im se pridružio i razdragani narod, pa je odsvirano još jedno kolo…

Nikad nije kasno
Posebna atrakcija, koja je izazvala oduševljenje i radoznalost publike bila je grupa iz Volongonga „Nikad nije kasno“ koju su činili stariji igrači.
– Zahvaljujući Jovani Bogovac, koja uči našu decu, i mi stariji smo odlučili da se rekreiramo uz igru i da obnovimo nekadašnje znanje. Ima nas petnaestak u grupi i dobro se zabavljamo sa željom da nam srca ostanu mlada – rekao nam je Dragan Petković.

Чланак Dan folklora u Rosmoru се појављује прво на Vesti online.

Original Article