Dan državnosti umesto Festivala

Prvi put otkako je 2013. počelo održavanje Srpskog festivala u Sidneju, ovaj najpopularniji i najposećeniji događaj srpske zajednice na Petom kontinentu neće biti održan. Ono što se neko vreme naslućivalo i o čemu se šuškalo unutar srpske zajednice, potvrdili su članovi podružnice SOYA (Srpska pravoslavna omladina Australije) za Novi Južni Vels objavom na festivalskoj stranici na društvenim mrežama.

“Sa velikom tugom obaveštavamo javnost da smo zbog pandemije kovida-19 odlučili da odložimo ovogodišnji Srpski festival za februar 2022. Ali, ovo nije ‘zbogom’, već samo ‘vidimo se uskoro’,” objavljeno je na Fejsbuk nalogu Festivala.

U zvaničnom saopštenju se navodi da bi bilo teško izvodljivo da se Festival održi u skladu sa ograničenjima koje je propisala Vlada Novog Južnog Velsa, imajući u vidu veliki broj učesnika i posetilaca koji se svake godine okupe na ovoj srpskoj manifestaciji u sidnejskom Tambalong parku.

Međutim, u SOYA nisu želeli da u vreme Festivala ne bude okupljanja dela naše zajednice, pa su doneli odluku da svečano obeleže Dan državnosti Srbije. U saradnji sa Ambasadom Republike Srbije u Australiji i Mitropolijom australijsko-novozelandskom, u nedelju 14. februara (od 18 časova) će tim povodom organizovati banket u svečanoj sali “Doksajd” (Dockside) na Kokl bej vorfu (Cockle Bay Wharf) u Darling Harboru.

Ulaznice za ovaj događaj mogu se kupiti po ceni od 120 dolara, a broj gostiju je ograničen u skladu sa državnim kovid merama. Za svakim stolom moći će da bude najviše deset osoba, uz poštovanje svih ostalih propisa. Pored svečane večere, gosti će moći da uživaju i u živoj muzici sidnejskih pevača i bendova. Na taj način će Deveti Srpski festival biti održan makar u smanjenom formatu, pa ćemo dogodine ukoliko se situacija normalizuje biti u prilici da prisustvujemo desetom, jubilarnom festivalu srpske zajednice.

Чланак Dan državnosti umesto Festivala се појављује прво на Vesti online.

Original Article