Daju i šakom i kapom

Naši plemeniti čitaoci i redovni učesnici u mnogobrojnim akcijama Humanitarnog mosta nisu posustajali u dobročinstvima ni sa početkom Nove godine. U prilog ovoj tvrdnji govore novopristigle donacije, mahom sa dalekog Petog kontinenta odakle je stiglo ukupno 5.000 dolara i to uprkos teškoj situaciji i velikim požarima koji danima haraju Australijom.

Od ove sume humani Srpsko-australijski penzioneri sa Gold Kosta na čelu sa Draganom Đorićem izdvojili su 1.200 dolara za narodne kuhinje DO „Majka devet Jugovića“ iz Gračanice. Čak 1.600 dolara, anonimna familija iz Sidneja uputila je za nekoliko štićenika Humanitarnog mosta, među kojima su: siročići Tamara, Tijana i Bojan Lazović iz Zubinog Potoka (500 dolara), samohrana majka Vuka Barbu iz Mramorka (500 dolara), đak-pešak Nikola Matković iz Vučinića kod Novog Pazara (300) i majka pokojnog Vladete Spasojevića iz Brnjice kod Sjenice, takođe 300 dolara.

Plemeniti Kljaići, Ljube i Miško iz Sideja, rodom iz Ceranja Gornjih, poslali su 300 dolara svojoj prezimenjakinji Svjetlani Kljajić iz Sključana kod Kozarske Dubice.

Svakako, neizostavna je i Rajka Tarlać iz Sidneja, koja je zajedno sa prijateljem Ljubom poslala redovnu dvomesečnu stipendiju od ukupno 300 dolara za 13-godišnju Milicu Đorđević iz Prizrena, ali i još jedan dar. Tačnije, 500 dolara od kojih je po 250 namenila za bolesnu Snježanu Plavšić Đurović iz Mahovljana kod Banjaluke, ali i siroče Aleksu Bogdanovića iz Bijeljine.

Pored ove žene dobrog srca, na dugoj listi dobročinitelja, našla se i porodica Damnjanović, takođe iz Sidneja, koja je izdvojila 500 dolara i namenila ih manastiru Svete Petke Izvorske kod Paraćina, a donaciju „upućuju Sestrinstvu manastira Sveta Petka Izvorska, kao pomoć njihovoj milosrdnoj brizi za nemoćne i bolesne štićenice“. Poželeli su im dobro zdravlje i sreću, povodom Božića i Pravoslavne nove godine.

Plemeniti Slobodan Nedeljković iz Sidneja, darovao je 200 dolara od kojih je po 100 namenio bolesnoj Radi Simić iz Šapca, baš kao i Snježani Plavšić Đurović iz Mahovljana.

Anonimi dobrotvor, takođe iz Sidneja, uputio je još 400 dolara od kojih je po 200 namenio ocu preminule Sofije Nakić iz Žitkovca kod Aleksinca i hrabroj Bajri Suljević iz Novog Pazara.

Uručenje navedenih donacija je započeto i pre praznika, a više o tome, pisaćemo narednih dana, kako bi svi donatori koji su uputili pomoć, mogli da podele radost sa onima na koje su mislili. „Vesti“ se zahvaljuju na ukazanom poverenju.

Pomoć i na kućnu adresu

Kada je reč o Evropi, plemenita Marija Golubović iz Švajcarske donela je radost na nekoliko adresa, budući da je svoju pomoć, direktno upućivala onima kojima je pomoć potrebna. Tako je po 290 franaka ove humane žene u proteklim danima stiglo za sedmogodišnju Sunčicu Ivanković iz Banjaluke, braću Predraga i Nenada Marić iz Ribara kraj Šapca, ali i za siroče Aleksu Bogdanovića iz Bijeljine, na čemu su joj se svi od srca zahvalili i poželeli svaku sreću u životu.

Sve zasluga dobrih ljudi

– Toj divnoj ženi iz Švajcarske zahvaljujemo do neba. Mnogo nam je značila njena donacija kako bih Sunčicu mogla još jednom da povedem u Rusiju na operaciju očiju. Istina je da smo to uspele opet samo zahvaljujući inicijativi dobrih ljudi. Organizovan je humanitarni koncert u Sarajevu, pojedinci su uplaćivali novac na račun, ali nam je nedostajalo još oko 750 evra za odlazak. Kad su dobri ljudi to saznali posredstvom lokalnih portala i medija, ubrzo je i taj novac prikupljen, na čemu se svima do neba zahvaljujem – rekla je samohrana majka Milica Ivanković.

Njena devojčica, podsećanja radi, zaostala je u psihomotornom razvoju, kao posledica brojnih komplikacija po rođenju, među kojima i slabovidost. Da bi bolje videla, morala je na nekoliko operacija, što Ivankovići sami nisu mogli da obezbede.

Majka Milica i Sunčica Ivanković žive kao podstanari od 160 KM socijalne pomoći, a njena majka se lavovski bori kako bi pomogla kćerki.

Чланак Daju i šakom i kapom се појављује прво на Vesti online.

Original Article