Da život bude lakši

 

U nedelju, 13. septembra, u Severnoj Rajni-Vestfaliji se održavaju lokalni izbori, a kandidati za Veće za integraciju su i Ivica Bodnar, Tijana Lukić i Ljiljana Umiljenović. Veće za integraciju zastupa interese stanovništva stranog porekla. Savetuje oko raznih problema i tako utiče na kvalitet života stranaca kojima je Nemačka druga domovina.

Ivica Bodnar (nezavisni glas Diseldorfa, kandidat pod rednim brojem 8) za „Vesti“ poručuje da nudi nezavisan izbor bez ikakve političke, verske ili nacionalne orijentacije:

– Znam ko sam, a uzor su mi fudbaleri „Tesle“ koji su kao staro vino – iz godine u godinu sve su bolji i pravi su ambasadori starog zavičaja iz kojeg su se odavno uputili u Diseldrof. Bio bih zahvalan na bilo kojoj vrsti podrške.

Kandidatkinja Tijana Lukić iz Paderborna za „Vesti“ ističe da se rado angažuje u udruženjima od javnog doprinos što umnogome doprinosi integraciji:

– Moj aktivniji angažman počeo je pre šest godina pozivom da se priključim grupi Učinimo Paderborn šarolikim, koja je tada osnovana na inicijativu Lin Kiu i Ljiljane Umljenović u cilju učešća na izborima za Integracioni savet. Na našoj listi su sada predstavnici iz osam različitih država. Naš cilj je da zajednički, a to je da pozitivno delujemo na društvo i okolinu u kojoj živimo i radimo.

Tijana je, inače, u Nemačkoj od 2004. godine. Zaposlena je kao savetnik u kompaniji Imobilije. Ljiljana Umljenović, profesorka srpskog jezika, u Nemačku je stigla posle udaje. Majka je dvoje dece, a 2009. je upisala lingvistiku na Univerzitetu u Paderbonu. Studije je završila 2013, trenutno je na masteru i radi u opštini u Paderbonu na odseku za školu i integraciju.

– Tijana Lukić i Lin Kiju, poreklom iz Kine, sa svojom internaciolnom listom smo 2014. osvojile dva mesta u Integracionom savetu. Cilj nam je da osvojimo najmanje šest mesta.

Informacija zlata vredna

– Srpska zajednica u Paderbonu je posebno profitirala od našeg uspeha na izborima 2014. Postali smo vidljiviji i odlično smo povezani sa svim institucijama. Osnovali smo Srpsko-nemačko udruženje „Nikola Tesla“, koje u januaru 2021. puni šest godina. Povezani smo se međusobno i pomažemo jedni drugima. Ponekad je prava informacija najbolja pomoć. Savetujem svim našim zemljacima se uključe u politički život na svim nivoima – kaže Ljiljana Umljenović.

Чланак Da život bude lakši се појављује прво на Vesti online.

Original Article