Da se čuje glas dijaspore

Na Srpskom festivalu u Sidneju proteklog vikenda prisutni su bili i članovi Povereništva Pokreta Obnove Kraljevine Srbije (POKS) za Australiju. Čelnici ovdašnjeg ogranka ovog pokreta su tom prilikom upoznali lokalnu zajednicu sa ciljevima i zadacima organizacije koju predstavljaju.

Među prioretima je jačanje POKS-a na prostorima Australije priključivanjem novih članova, kao i zalaganje da se u otadžbini što pre otpočne sa rešavanjem pravnog položaja pripadnika srpske dijaspore u državama u kojima se nalaze.

Takođe, Pokret se zalaže za mogućnost glasanja dijaspore na izborima u Srbiji putem pošte ili elektronski, kako bi se na taj način omogućilo iskazivanje što šire izborne volje srpske emigracije. U skladu s tim, POKS traži da se formira nova izborna jedinica – Dijaspora, kao i formiranje Ministarstva za dijasporu koje bi vodili Srbi izvan matice. Od organa vlasti u Srbiji traži se i pravedno vraćanje imovine starim vlasnicima, kao i niz drugih zahteva.

Za više informacija o radu POKS-a za Australiju svi zainteresovani mogu se obratiti predsedniku ovdašnjeg povereništva Branku Rašiću na broj telefona: 0415 370 554 ili putem mejla na adresu: b.rasic1@bigpond.com

Za više informacija možete posetiti i internet stranicu www.serbroyalistau.com.au

Чланак Da se čuje glas dijaspore се појављује прво на Vesti online.

Original Article