DA LI ZNATE ŠTA JE PRODUCENT?

fdb katedra za produkciju

Producent je osoba koja putem svojih znanja i veština usmerava, kombinuje, oblikuje i vodi projekte u kulturi, umetnosti i medijima. Da bi to postigao producent mora imati viziju i odgovornost za izbor ideje, izvođača, ekipe i sposobnosti za usklađivanje rasporeda i međuljudskih odnosa, iznošenje ideja na jasan i slikovit način, obezbeđivanje finansija.

Posao producenta je kreativan, izazovan i dinamičan. Zahteva organizovanost, komunikativnost, a kontinuirani rad uz formalno obrazovanje vodi do uspeha. Pored posedovanja umetničko-kreativnog talenta i preduzetničkog duha, producent je snalažljiva osoba i najčešće lider u svom okruženju.

Poslednjih godina potražnja za ovim zanimanjem raste, a tržište kulture i umetnosti uvek traga za kreativnim producentima i inovativnim projektima. Želja osnivača smera je da školuje buduće nosioce kulturnog i umetničkog razvoja, kako na mikro, tako i nacionalnom i regionalnom nivou.

DA LI VIDIŠ SEBE KAO VRHUNSKOG PRODUCENTA?

Školuj se na našoj Katedri i izgradi svoju karijeru!

http://produkcija.fdb.edu.rs/fakultet/

OSNOVNE AKADEMSKE STUDIJE

Plan i program Katedre za produkciju dramskih i audiovizuelnih umetnosti i medija je u skladu sa savremenim produkcijskim trendovima. Nastavni plan i program objedinjuje sve osnovne vidove produkcije: filmsku, televizijsku, pozorišnu, radijsku, muzičku produkciju i opštu produkciju u kulturi, umetnosti i medijima, po čemu je jedinstven u regionu. Profesionalno iskustvo nastavnika i njihovo teorijsko znanje studentima prenosiće se u učionici i kroz tribine i radionice, kao i putem realnih produkcijskih angažmana: snimanje filma i televizijskog programa, produkciju pozorišne predstave i performansa, proizvodnju radijskog programa, snimanje i produkciju muzike i druge oblike produkcijskih delovanja u kulturi, umetnosti i medijima. Pored stručne prakse, nastavni program podrazumeva studijske posete referentnim institucijama kulture, medijskim kućama, filmskim, televizijskim, radijskim i muzičkim studijima, te marketinškim i oglasnim agencijama.

Danas gotovo da ne postoji aspekt života ili posao koji nema potrebu za audio-vizuelnim, kulturnim i/ili umetničkim sadržajima i zato je naš osnovni cilj da obrazujemo buduće profesionalce koji mogu da se integrišu u oblasti kulture, umetnosti, audiovizuelnu industriju i industriju zabave.  Student po završetku studija postaje DRAMSKI I AUDIO-VIZUELNI UMETNIK: PRODUCENT, a po završetku prve godine dvogodišnjih master studija DIPLOMIRANI AUDIO-VIZUELNI UMETNIK: PRODUCENT, dok po zavrsetku celokupnih master studija stiče zvanje MASTER AUDIO-VIZUELNI UMETNIK: PRODUCENT. Master studije se otvaraju od školske 2020-21.

MOGUĆNOSTI ZAPOSLENJA

  • Producent i organizator u institucijama  filma, televizije, pozorišta, radija i ostalih scenskih i medijskih delatnosti;
  • Vođenje medijskih i producentskih kuća
  • Producent muzičkih događaja, festivala, manifestacija;
  • Nosilac i rukovodilac sistema kulturnih institucija;
  • Producent izložbi, festivala, promocija, kulturnih i umetničkih događaja
  • Nezavisni producent koji osmišljava, kreira i producira sopstvene kulturne, umetničke i medijske projekte
  • Marketinške, oglasne i PR agencije

Upis

http://produkcija.fdb.edu.rs/upis-na-fakultet/#prijava