Da budu spremni za zimske dane

Proteklih dana na adresu humanitarca iz Novog Pazara Hida Muratovića stiglo je pismo naše čitateljke iz Malmea u Švedskoj, koja želi da ostane anonimna, uz donaciju od 300 evra. U svom pismu uputila je i molbu da đacima pešacima s Golije Nikoli Matkoviću, Stefanu Pendiću i Nikoli Petronijeviću obezbedi, svakome u vrednosti od po 100 evra, kabanice, tople jakne i neprmočive čizme koje će im pomoći da, tokom kiša, snegova i mrazeva, lakše pešače do svojih škola. Istakla je, takođe, da se divi mališanima koji do svojih škola dnevno prepešače i po 15 kilometara, da im šalje veliku podršku i da se nada da će i dalje biti dobri đaci, a za koju godinu i dobri studenti.

– Sva trojica već su, pre nego što su krenuli u školu, dobili mnogo odeće i obuće, pa su se solidno spremili za zimu, ali nije na odmet da se i dodatno utople, da dopune svoju garderobu. Posebno tople jakne s dobrim kapama i još po jedne nepromočive čizme, što će biti učinjeno narednih dana – kaže humanitarac Muratović.

Najtežu zimu imaće Nikola Petronijević, učenik sedmog razreda Osnovne škole „Sveti Sava“ u podgolijskom selu Šaronje koji će iz svog zaseoka Joše, gde živi s ocem Milovanom, svakodnevno morati da pešači po 15 kilometara. Ovu deonicu Nikola sada, dok je toplo vreme, lako prevaljuje. Nekada ga kolima prevezu komšije i turisti koji dolaze na Odvraćenicu, ali nevolja će biti kad napadaju veliki snegovi i kad nema drugog načina da se dođe do škole osim – pešačenja.

– Hvala svim dobrim ljudima koji misle na mene, mnogo su mi pomogli ovog leta. Već sam dobio mnogo garderobe, narednih dana ću se i dodatno ponoviti. Planiram da kupim najtopliju nepromočivu jaknu, a možda još neku trenerku – kaže Nikola.

I Petronijevićev imenjak Nikola Matković, odličan učenik drugog razreda novopazarske gimnazije, svakodnevno pešači od svog sela Vučinići do Osaonice, gde autobusom nastavlja putovanje do Novog Pazara. Dobar deo puta pešači kroz šumu, pa će mu nova zimska garderoba mnogo značiti.

– Mnogo sam zahvalan dobrotvorki iz Švedske jer je svaka pomoć meni i mojoj siromašnoj porodici zlata vredna. Da nije bilo dobrih ljudi iz celog sveta, koji mi pomažu od prvog razreda osnovne škole, možda ne bih ni nastavio školovanje u Novom Pazaru, zato ću im se odužiti peticama – ističe Matković.

Škola u prirodi: Stefan Pendić

Sve po želji dobrotvorke

Mada se već solidno opremio zimskom garderobom, koju su mu posredstvom Hida Muratovića obezbedili naši čitaoci, donaciji iz Švedske mnogo se obradovao i Stefan Pendić, đak pešak iz zabitog golijskog sela Đonlije, sada učenik drugog razreda novopazarske Srednje kožarsko-tekstilne škole.

– Iako je mojoj prodici, koja živi u zabitom planinskom selu, gde nema mnogo mogućnosti da bilo šta radi i zaradi, svaki evro preko potreban za namirnice, struju i lekove, po želji donatorke iz Malmea, kojoj smo neizmerno zahvalni, kupiću neku toplu i nepromočivu jaknu, trebaće mi već u oktobru – ističe Stefan Pendić, đak pešak sa Golije.

Pečurke za preživljavanje

Kad god imaju vremena, Stefan i dvojica Nikola s roditeljima obilaze golijske šume i po ceo dan tragaju za pečurkama i drugim šumskim plodovima. To im omogućuje da se prehrane, prežive u planinskoj zabiti i školuju se. Nikola Petronijević muze kravu i mesi hleb, Stefan Pendić ocu pomaže u seči šume, a Nikola Matković čim stigne iz škole brine o kozama i kravi.

– Divna su to deca, prava seoska, siromašna i poštena. Život ih je naterao da se bore, bili smo i bićemo uz njih – poručuje humanitarac Hido Muratović.

Novi darovi iz Manhajma

Samo dan nakon što je pomoć uručena ovim mladićima, posredstvom Redakcije „Vesti“ u Bad Filbelu, od našeg redovnog čitaoca i učesnika u mnogim akcijama Humanitarnog mosta, Jovana Živanovića iz Manhajma, stiglo je 200 evra od kojih je po 100 evra namenio Stefanu Pendiću i Nikoli Petronijeviću.

Otuda i novog zadatka za naše reportere da im i ove darove uruče i zabeleže sve što u znak zahvalnosti budu poručili svom dobročinitelju koji nije mogao da ostane ravnodušan na njihovu tešku sudbinu.

Чланак Da budu spremni za zimske dane се појављује прво на Vesti online.

Original Article