Cvrče čvarci, mirišu kobasice

Kraj novembra i početak decembra je u nekašnjoj Jugoslaviji bio poznat i po početku sezone svinjokolja. Mnogi naši zemljaci koji su sada širom Evrope radi se sećaju tih dana.

Naši ljudi u Švajcarskoj, pogotovo oni koji imaju svoje bašte, ne samo da se sećaju već su taj običaj na neki način preneli u zemlju u kojoj žive i rade. Osim što od povrća koje sade u baštama prave zimnicu, oni ovih dana uveliko tope čvarke, prave kobasice i pripremaju meso za sušenje. Poneko još koristi lepo vreme da skuva na otvorenom u bašti pasulj, gulaš ili svadbarski kupus.

Jadranko Lešić, direktor Migrosa u Arbonu u istočnoj Švajcarskoj je jedan od onih koji sve sprema sam. Mićo Obrenović iz Altštetena i njegov brat Željko svake godine suše meso, i prave kobasice i nisu jedini koji to čine. A Miki Stojnić iz Herburga koristi svaki trenutak lepog vremena vikendom da ponešto skuva u svojoj bašti.

Za familiju i prijatelje: Mićo Obrenović svake godine napravi 50 kilograma kobasica

– Mi u dijaspori ne smemo da zaboravimo ni našu kulinarsku kulturu. Ja inače sve spremam sam. Tako da mi nije problem da napravim ajvar, cepkanu i slatku papriku, a takođe sušim meso i pravim čvarke. Hobi mi je sakupljanje starih recepata naših baka i to onda pripremam malo brže uz pomoć moderne tehnologije – kaže za „Vesti“ Jadranko Lešić, koji je rodom iz Teslića u Republici Srpskoj.

On kaže da su mu čvarci jedna od omiljenih zimskih poslastica i ne propušta priliku da ih svake godine lično napravi prema sopstvenom receptu. Jadrankov specijalni proizvod je i obarena slatka paprika.

Svoj recept imaju i braća Obrenović koji su poreklom iz Zvornika. Oni su ovih dana pravili kobasice i pripremali meso i slaninu za sušenje.

– Meso treba prvo dobro da se usoli, a radim to po staroj recepturi koju sam naučio od mojih dedova u Zvorniku. Potom meso treba da odstoji tri nedelje i da se okreće svaki treći dan. Tek kada tako odstoji stavljamo meso u sušaru i dimimo dve nedelje. Posle dimljenja se suši na vetru još tri nedelje – kaže Željko Obrenović iz Zvornika.

Meso je usoljeno i može na dim

Njegov brat Mićo je zadužen za kobasice.

– Kobasice koje pravim su za pasulj i za meze u našem klubu. Svake godine pripremim oko 50 kilograma za našu familiju i prijatelje. Takođe se sve radi po starom receptu i samo sa prirodnim sastojcima. Sve mora da bude i zdravo i ukusno – ističe Mićo Obrenović, koji je predsednik SKK „Sveti Sava“ iz Altštetena.

Začini i so: Željko Obrenović priprema meso za mlevenje

Slađe je sve iz kazančeta

Poznati humanitarac Miki Stojnić je i veliki gurman. Uz brojne druge aktivnosti kojima se bavi stiže i da kuva.

– Kada god mi se ukaže prilika i povoljno vreme, vikendom montiram u baštu moj mali kazančić i kuvam pasulj ili gulaš, ponekad i kupus. Kada se to krčka u bašti nekako je ukus slađi. Često na ručak navrati i neko od mojih bajkera – kaže Miki Stojnić, rodom iz Gradiške.

Чланак Cvrče čvarci, mirišu kobasice се појављује прво на Vesti online.

Original Article