Čuveni profesor psihologije stigao na lečenje u Beograd!

Čuveni (i kontroverzni) profesor psihologije Džordan Piterson, autor bestselera “12 pravila za život”, nalazi se u Beogradu i u glavnom gradu Srbije provešće nekoliko narednih meseci, otkrila je za “Nedeljnik” njegova ćerka Mihaila Piterson.

“Stigli smo u Beograd pre nekoliko dana. Tata je na lečenju u jednoj privatnoj klinici”, rekla je Mihaila za “Nedeljnik”.

Misterija o tome gde i kako je čovek oko kojeg se u medijima i na društvenim mrežama lome koplja traje od februara. Tada je Mihaila (“Ja sam mu i PR, ali pre svega vodim računa o njegovom zdravlju”, kaže ona uz osmeh) objavila da se profesor sa Univerziteta Toronto nalazi se na neobičnom “detoks” lečenju zavisnosti od lekova u Rusiji.

– Morao je na hitno lečenje u Rusiju, nakon nekoliko neuspešnih pokušaja da prevaziđe opasnu zavisnost od vrlo jakog leka protiv anksioznosti. Morao je da provede četiri nedelje na odeljenju urgentnog centra u vrlo teškom stanju, ali je uz pomoć izuzetno kompetetnih i hrabrih lekara preživeo. Neizvesnost oko njegovog oporavka bilo je jedno od najtežih i najstrašnijih iskustava koje smo imali – rekla je tada Mihaila Piterson.

Ona je prvi put pričala o tome šta se događalo sa njenim ocem i porodicom u poslednja tri meseca.

– Uspeo je da se oporavi u Moskvi, pa smo otišli na Floridu. Tamo nas je dočekala pandemija korona virusa, ali smo tamo saznali i za jednu kliniku u Beogradu – priča Mihaila za “Nedeljnik”.

Porodica Piterson – tu je i Mihailin suprug Andrej – stigla je u Beograd 8. juna. Profesor Piterson je odmah krenuo na terapiju. Oseća se dobro i šeta ulicama Beograda. Ljudi ga čak prepoznaju i pozdravljaju. U narednih desetak dana objaviće i video-klip u kojem će ispričati detalje svog dolaska i lečenja, ali i dalje planove.

– Veoma smo zadovoljni prvim rezultatima terapije. Tata se oseća mnogo bolje. Radi se o inovativnom, holističkom pristupu koji je pomogao mnogima – kažu Andrej i Mihaila.

Autor koji je postao poznat kada se usprotivio korišćenju rodno neutralnih zamenica na fakultetu, pozivajući se na slobodu govora (a što je ovekovečeno u serijalu “Profesor protiv političke korektnosti” na Jutjubu), godinama je uzimao lekove kako bi ublažio dugotrajnu anksioznost posle teške autoimune reakcije na hranu.

Navodno je njegova zavisnost počela pre godinu dana, kada su mu doktori povećali doze kako bi mu pomogli da se izbori sa stresom zbog njegove supruge Tami, koja se borila sa rakom bubrega. Pitersonova ćerka kaže da su ga svi pokušaji da se odvikne od leka doveli do “nepodnošljive anksioznosti”. On je imao jake simptome povlačenja i asocijalnosti, kao i akatiziju, tj. vrlo ozbiljne nevoljne pokrete, što je opisala kao “neverovatni, beskrajni, nezaustavljivi nemir koji se graniči s panikom.”

Nakon “skandala” na Univerzitetu Toronto, Piterson je postao borac za slobodu ili desničar, zavisi ko ga je optuživao. Na fakultetu su organizovani protesti, a on je postao neprijatelj rodne, pa i polne ravnopravnosti. Još gore je ispalo kada je branio Džejmsa Damora, otpuštenog radnika Gugla, koji je tvrdio da postoje razlike u polovima.

Mihaila Piterson kaže da kontroverze i optužbe ne prestaju. I sama se suočava sa njima: nedavno je pokrenula svoj podkast, a dosta onlajn mržnje – ili “trolova”, kako ona voli da kaže – usmerene ka njenom ocu prelilo se i na nju.

Nastavi sa čitanjem

Izvor

Nedeljnik
Original Article