Čuvari ćirilice u rasejanju

Leskovački kulturni centar organizovao je muzičko-poetsko veče troje članova Udruženja srpskih pisaca Švajcarske. Stihove su govorili Žaklina Marković Mitić koja je rodom iz Leskovca, Snežana Milanović iz Crljenca kod Požarevca i Milisav Đurić iz Koprivne kod Modriče u Republici Srpskoj.

– Ono što treba istaći da članovi Udruženja srpskih pisaca Švajcarske uglavnom štampaju svoja na ćirilici. Oni, iako žive van domovine nastoje da ne gube kontakt sa sopstvenom kulturom. Članovi Udruženja srpskih pisaca Švajcarske čine sve što je u njihovoj moći da ćirilično pismo egzistira i van okvira otadžbine kao simbol nacionalnog identiteta – rekla je Ana H. Ranđelović, profesor srpskog jezika i književnosti.

Milisav Đurić, bivši predsednik USPŠ kaže da je književno veče bilo besprekorno.

Veliko interesovanje: Sala je bila puna

– Bio je ovo dobro osmišljen događaj i ostaje za pamćenje kao uspešno veče koje je obeležio spoj emocija nas autora i divne publike koja je sa velikom pažnjom upijala naše stihove. Inače sve je krenulo na incijativu koleginice Žakline Marković Mitić, koja je izrazila želju da se predstavi u rodnom gradu i Leskovačkom kulturnom centru. Pozvala je Snežanu i mene i evo svo troje smo večeras uživali – ističe Đurić.

On zahvaljuje domaćinima i divnoj publici koja je ispunila salu.

– Sve je besprekorno funkcionisalo uz pomoć moderatora večeri Slađane Mladenović i Ane H. Ranđelović. Jedni drugima smo obećanje da ćemo se ponovo sresti u skorije vreme.

Pesnici su imali i muzičku podršku, leskovački majstori buzukija, braća Milorad i Dragan Pešić, su u nastupali u nekoliko blokova i napravili veče za nezaborav. Na kraju publika do vrha ispunjene sale kulturnog centra Leskovca i autori velikim aplauzom priveli ovo književno-poetsko veče kraju.

Чланак Čuvari ćirilice u rasejanju се појављује прво на Vesti online.

Original Article