Čuvamo sećanje na srpske junake

T. Ostojić
Crkveni hor Sveti arhiđakon Stefan

Crkvena sala hrama Sveti arhiđakon Stefan u Kizborou, u subotu veče, bila je ispunjena do poslednjeg mesta.

Kao i svake godine, Srpska etnička škola “Vuk Stefanović Karadžić“ svečanom Vidovdanskom akademijom obeležila je godišnjicu Kosovskog boja.

Ove godine, kao i prethodnih, škola je pripremila bogat kulturno-umetnički program, u kojem su pored učenika škole učestvovali i folklorna grupa “Šumadija“ iz Kizboroa, Crkveni hor Sveti arhiđakon Stefan, a priredbu su pomogli Kolo srpskih sestara i Penzionersko društvo Kizborou.

Program je otvorila učiteljica Lidija Milosavljević.

Folklorno društvo Šumadija

– Čast mi je da vas pozdravim i poželim dobrodošlicu u ime učesnika i organizatora na proslavu 633. godišnjice slavne bitke na Кosovu polju, vojevane na Vidovdan 1389, kada su se knez Lazar, Miloš Obilić, mnogi slavni vitezovi i junački srpski sinovi zauvek upisali zlatnim slovima u knjigu slave, odakle nas i danas obasjavaju. Najmanje što možemo danas da učinimo jeste da ih ne zaboravimo, da očuvamo sećanja na njih, ali i na sve one koji položiše svoj život za opstanak, čast i slobodu srpskog naroda kroz istoriju do danas – rekla je učiteljica Milisavljević.

Usledila je himna Srbije, a nakon toga je skup blagoslovio otac Milorad Lončan, starešina hrama u Kizborou, i biranim rečima istakao značaj Srpske škole u dijaspori, i nastojanja svih da očuvaju jezik i kulturu, kao i vekovne tekovine i baštinu.

Drugarice Ana Šupljeglav i Rada Lesić

– Đaci naše škole, sa svojim nastavnicama, i ove godine su sa radošću, vredno pripremali svoj nastup. U našoj školi se ne uči samo srpski jezik, već i pripadnost srpskom narodu, kroz upoznavanje istorije i kulture, i praktično učešće u verskim i kulturnim dešavanjima. Ovo je jedan takav događaj, koji će ostati utkan u njihovim sećanjima i srcima, i ponet dalje u budućnost srpskog roda, nebitno je na kojoj su geografskoj širini i dužini – najavila je učiteljica Lidija program Srpske škole.

I zaista ne zna se ko je bio najbolji. Nizale su se pesme, recitacije, horsko pevanje, koreografije.

Goste u Sali, učenici su zajedno s ostalim učesnicima programa pozdravili pesmom “Oj Kosovo, Kosovo“.

Kneževa večera

– Iz krvi naših kosovskih mučenika iznikli su crveni božurovi, a iz ranjenog bića srpskog naroda iznikoše epske junačke narodne pesme – najavila je učiteljica izvođenje epske narodne pesme “Kneževa večera“, koju su izveli učenici četvrtog i petog razreda.

Novak Pavlović je izgovarajući reči kneza Lazara pobrojao velike ovacije. Nakon toga su se najmlađi, predškolci i učenici do trećeg razreda, kroz pesmu i igru predstavili prisutnim gostima. Kao i uvek, najmlađi su i najslađi, dobili su gromki aplauz sa svoju koreografiju na pesmu “Vidovdan“.

Stariji razredi su se predstavili poezijom Milana Rakića, “Na Gazimestanu“, pesmom “Ne dam zemlju cara Dušana“, epskom narodnom pesmom “Kneževa kletva“, pesmom “Veseli se srpski rode“, i delom Desanke Maksimović “Nebo u zavišaju“, a završili nezvaničnom, školskom himnom “Negujmo srpski jezik“.

Akademiju su uveličali i folkloraši. Najmlađa grupa folklornog društva “Šumadija“ izvela je igre iz okoline Sarajeva, druga grupa je odigrala Vlaško kolo, a treća grupa se predstavila igrama iz okoline Obrenovca.

Ranko Vranešević iz dramske družine sjajno je govorio “Molitvu na jezeru“, vladike Nikolaja Velimirovića.

Crkveni hor se predstavio pesmama “Suza Кosova“ i “Hriste Bože“, dok su novi članovi hora izveli pesmu na engleskom posvećenu Presvetoj Bogorodici, Agni Partene.

Bilo je zadovoljstvo, kao i uvek, odslušati slavuja Kizboroa, Anastasiju Cabo, inače vokalnu solistkinju folklorne grupe “Šumadija“ sa pesmom “Govori gospode“.

U desetercu uz gusle

Buda Trifkovića se predstavio gostima svojim guslama i pevanjem u desetercu, savršenom formulom usmene epske poezije, koja je u sebi sažela i sačuvala duh srpskog naroda, prenoseći se usmeno, sa kolena na koleno, kroz vekove.

Direktorka Nada Miljanić, učiteljice Lidija Milisavljević, Tatjana Krneta i Mirjana Kuljanin (sleva)

Prilog za Kosovo

– Bilo je ovo veče za pamćenje. Gosti su mi prilazili i čestitali na bogatom programu, na sjajnim izvođačima, i odličnim đacima i njihovim učiteljicama. Dva sata programa proteklo je kao u trenu, a verujem da smo opravdali poverenje svih, jer smo napravili raznovrstan program i na dostojastven način obeležili godišnjicu Kosovske bitke. Kao i svake godine, sakupili smo dobrovoljan prilog od preko 3.000 dolara koji ide direktno Narodnim kuhinjama na Kosovu – rekla je za “Vesti“ direktorka škole Nada Miljanić.

Original Article