Čuvamo identitet srpskog naroda

 

U Štutgartu je nedavno obeležena prva godišnjica osnivanja Odbora SKPD Prosvjeta za Nemačku. Okupili su se članovi odbora i prijatelji Prosvjete, da skromno i uz poštovanje svih mera za suzbijanje korona virusa proslave prvu godinu rada. Gostima su se obratili Desa Burazor Aslanidu, predsednica odbora, Goran Kavržić ispred Glavog odbora Prosvjete sa Pala i Biljana Ifantis, novinar, aktivista Akademske mreže „Nikola Tesla“ iz Štutgarta i član Uprave Foruma kultura iz Štutgarta.

U muzičkom delu okupljenima se predstavila učenica Anica Kočić iz klase profesorke Ane Stevanović sa dve pesme: „Srbijo majko“ i „Puče puška“. Anica je priredila najveće iznenađenje jer je svojim glasom i scenskim nastupom oduševila prisutne. Program su upotpunile pesnikinja Borica Đekanović, govoreći stihove iz svoje knjige, i Desa Burazor Aslanidu, izvodeći scenski performans dok je govorila stihove „Prkosne pjesme“ Dobrice Erića.

Predsednica odbora navela je da je Prosvjeta u Nemačkoj zaživela posle višegodišnjeg delovanja u kojima je Inicijativni odbor organizovao književne večeri, likovne izložbe, susrete pisaca, muzičke večeri i radio na pripremanju dokumentacije usklađivanju Statuta sa nemačkim zakonom.

Svi su pažljivo slušali Anicu

– Mnogo upornosti i svakodnevnog rada uloženo je da ovde postavimo temelje Prosvjete. Naš zadatak bio je da zrno Prosvjete iznikne u Nemačkoj. Presrećna sam što smo temelje postavili u Štutgartu. Očekujemo uskoro formiranje odbora u Minhenu, tako da se Prosvjetina mreža širi u Nemačkoj. Tu smo za sve one koji budu želeli zajedno s nama da pronose ideje Prosvjete u želji da generacije Srba koji žive u Nemačkoj očuvaju identitet – rekla je Desa Aslanidu.

O aktivnostima odbora u Štutgartu, u prvoj godini govorila je Bogdana Brezovac, profesor srpskog jezika i književnosti i sekretar Prosvjete u Nemačkoj.

– Uspeli smo da uz veliku podršku Foruma kulture iz Štutgarta (krovne organizacije svih migrantskih kulturnih društava) realizujemo dva projekta. Međunarodne susrete pisaca u Štutgartu smo u martu morali da odgodimo zbog virusa, kao i planiranu posetu odboru Prosvjete na Krfu i polaganje venca na ostrvu Vido. Udruženim snagama trebali smo organizovati Susrete pisaca na Krfu koji su bili planirani za 24. 9. 2020. godine. Sve su to aktivnosti na kojima se radilo, a koje je pandemija sprečila – navela je Brezovac.

U saradnji sa Srpskom dopunskom školom pokrenuli smo projekat „Pisci vam govore…“, osmišljen tako da pisac poseti odeljenje i razgovara sa učenicima, koji nije zaživeo jer je škola zbog virusa prešla na onlajn nastavu:

– Mi smo na našem Instagram nalogu prosvjetanemacka
nastavili da predstavljamo pisce i njihova dela. Uskoro ćemo sa učenicima iz Štutgarta i okoline koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku posetiti Spomenik palim srpskim borcima koji se nalazi na groblju u Ulmu i simbolično položiti cveće – istakla je Bogdana Brezovac.

Dobro sarađuju: Desa Aslanidu i Biljana Ifantis

Hor, muzika, ćirilica…

– Zahvalni smo što je uz nas i veliki umetnik, profesor pevanja Gergana Ana Stevanović, koja je bila istaknuti član Opere u Sarajevu sve do rata 1992, a jedna je od najzaslužnijih za postavljanje temelja muzičkog obrazovanja posle rata u Prosvjeti iz Sarajeva. Zajedno sa Anom pokrenuli smo Prosvjetinu malu muzičku školu za decu i odrasle. U sklopu nje deluje i Prosvjetin dečji hor, čiji su najistaknutiji članovi Anica i Dominik. Za mesec dana planiramo da pokrenemo rad već osnovane Kreativne radionice, u kojem ćemo deci, ali i odraslima, kroz razne tehnike približiti likovnu umetnost. U istom periodu počinje i naš projekat usmeren na očuvanje srpskog jezika i ćirilice u Nemačkoj, gde ćemo sa saradnicima kroz različite metode i radionice decu i odrasle upoznati sa srpskim jezičkim i kulturnim nasleđem – navodi Bogdana Brezovac.

Govorila stihove: Borica Đekanović

Čestitke

Pismenim putem čestitke su uputili i prof. Dušan Jovanović, koji je bio predsednik GO Istočno Sarajevo u vreme kada je odbor Prosvjete u Štutgartu osnivan, Dejan Mastilović, u ime odbora Prosvjete Beograd, Željko Popović, predsednik odbora na Krfu, i Ljubiša Simić, čelnik Udruženja pisaca Sedmica iz Frankfurta.

Чланак Čuvamo identitet srpskog naroda се појављује прво на Vesti online.

Original Article