“Čuvajmo srpski jezik jer on čuva nas”

Literarni konkurs je deo akcije „Negujmo srpski jezik” Ministarstva kulture i informisanja, koja se od 2015. godine organizuje u Srbiji, a od prošle godine i u Švajcarskoj.

Cilj literarnog konkursa bio je da podstakne razmišljanja naše dece koja su rođena u Švajcarskoj zašto je bitno da govore srpskim jezikom, da uče o srpskoj kulturi, da čitaju dela naših pisaca i da pohađaju Dopunsku školu na srpskom jeziku.

Trenutno na teritoriji Švajcarske ima 1500 đaka dopunske nastave. Istog dana u Ambasadi u Bernu dodeljena su i svedočanstva maturantima o završenom osmogodišnjem školovanju u Dopunskoj školi na srpskom jeziku.

Dodeljujući nagrade i čestitajući maturantima završetak školovanja, ambasador Srbije u Švajcarskoj Snežana Janković rekla je da su s dodeljene diplome i svedočanstva možda najvažnije koje će naši učenici dobiti u svom celokupnom školovanju.

„Biće još mnogo diploma, srednjoškolskih, fakultetskih i drugih, i još mnogo vrednih nagrada u vašem životu i u vašim budućim profesijama, ali ove koje ste danas dobili učvršćuju vaše korene i trajne veze sa kulturom iz koje potičete, a dokazano je mnogo puta da kroz život lakše, sigurnije i uspešnije koračaju oni koji znaju ko su i odakle dolaze” – istakla je ambasadorka Janković, poželevši našim đacima mnogo uspeha u daljem školovanju.

Ove godine prilikom dodele svedočanstva nastavnice su svojim đacima poklonile i knjige kao donaciju Udruženja srpskih pisaca Švajcarske.

Original Article