“Čuvajmo srpski jezik jer on čuva nas”

Literarni konkurs je deo akcije „Negujmo srpski jezik” Ministarstva kulture i informisanja, koja se od 2015. godine organizuje u Srbiji, a od prošle godine i u Švajcarskoj.

Cilj literarnog konkursa bio je da podstakne razmišljanja naše dece koja su rođena u Švajcarskoj zašto je bitno da govore srpskim jezikom, da uče o srpskoj kulturi, da čitaju dela naših pisaca i da pohađaju Dopunsku školu na srpskom jeziku.

Trenutno na teritoriji Švajcarske ima 1500 đaka dopunske nastave. Istog dana u Ambasadi u Bernu dodeljena su i svedočanstva maturantima o završenom osmogodišnjem školovanju u Dopunskoj školi na srpskom jeziku.

Dodeljujući nagrade i čestitajući maturantima završetak školovanja, ambasador Srbije u Švajcarskoj Snežana Janković rekla je da su s dodeljene diplome i svedočanstva možda najvažnije koje će naši učenici dobiti u svom celokupnom školovanju.

„Biće još mnogo diploma, srednjoškolskih, fakultetskih i drugih, i još mnogo vrednih nagrada u vašem životu i u vašim budućim profesijama, ali ove koje ste danas dobili učvršćuju vaše korene i trajne veze sa kulturom iz koje potičete, a dokazano je mnogo puta da kroz život lakše, sigurnije i uspešnije koračaju oni koji znaju ko su i odakle dolaze” – istakla je ambasadorka Janković, poželevši našim đacima mnogo uspeha u daljem školovanju.

Ove godine prilikom dodele svedočanstva nastavnice su svojim đacima poklonile i knjige kao donaciju Udruženja srpskih pisaca Švajcarske.

Original Article

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.