Ćirilicu sad lakše učimo

Učiti srpski u tuđini, gde svi govore drugi jezik nije lako, ali je svakako lakše uz “Učimo ćirilicu”, knjigu koju su objavile “Vesti”. To su nam potvrdili i mališani iz italijanskog naselja Lageto, na čelu sa učiteljicom srpske dopunske škole Dragicom Doderović.

Nastavnica nam otkriva da se deca u srpskoj dopunskoj školi raduju svakom gostu i poklonu iz Srbije, a najviše ih obraduju pisci i darodavci knjiga.

– Imali smo čas u prirodi, a spremali smo radove za konkurs “Dani ćirilice”. Učiteljica nam je tada donela knjigu “Učimo ćirilicu”, koju su na poklon dobili članovi naše ekipe Srpski radoznalci iz Skija koji su posle učestvovanja u kvizu Nemanjići bili gosti u redakciji “Vesti” u Beogradu. Mnogo smo se obradovali. Knjiga je predivna. Ima puno pesama i priča – u dahu priča Sofija Stojanović, učenica trećeg razreda. Pohvalila se da je drugarima pročitala pesmu “Moja majka” iz štiva.

Dragica Doderović i Aleksandar Vidaković

– Radujem se sledećem času na kojem ćemo opet koristiti knjigu “Učimo ćirilicu” – ističe Sofija.

I njenoj drugarici, vršnjakinji Nataši Ćirić dopala se knjiga koja im, kaže, pomaže u učenju slova.

– Na času je svkao od nas crtao inicijale svog imena za konkurs “Dani ćirilice”, pa nam je puno pomogla knjiga “Učimo ćirilicu”. Ima prelepih slika. I slova su tako zanimljiva – iskrena je Nataša.

Na licu mesta pokazali šta sve umeju

U knjizi su uživali i njihovi mlađi drugari, đaci prvog razreda. Aleksandru i Dunji Ćirić se dopala jer je šarena i vesela dok je Pavle Stojanović bio konkretniji u objašnjenju: “Ova knjiga je kao igračka. Ima puno smešnih slika.”

Učiteljica Dragica nije krila oduševljenje knjigom još kad joj ju je u Beogradu poklonio Aleksandar Vidaković, direktor kompanije Nidda Verlag GmbH
izdavača “Vesti”. Već tad je, tokom prvog prelistavanja dobila mnogo ideja kako da je stalno na času koristi.

– “Učimo ćirilicu” je neiscrpni izvor, šarena i bogata riznica nekih od najlepših književnih dela za decu. Puna je predivnog izbora narodnog stvaralaštva i istorijski je podsetnik na važne događaje iz srpske prošlosti tako da uveliko prati nastavni program u dijaspori. Knjiga sa razigranom azbukom čije svako slovo nas uči da volimo zemlju Srbiju i čuvamo njeno bogatstvo pričinila je mojim učenicima veliku radost. Zbog bogato ilustrovanih slova ćirilice i tematski urađenih strana može da se koristi na svakom času. Preporučujem je svima širom dijaspore, pa i učenicima u Srbiji kao pomoćnu literaturu – istakla je nastavnica srpske dopunske škole u Italiji.

Dopadaju im se slike

Korisna i za priredbe

Knjiga “Učimo ćirilicu” pomogla je našim sagovornicima da se spreme za konkurs “Dani ćirilice”, koji tradicionalno organizuje biblioteka iz Bavaništa.

– Planiramo da neke tekstove koristimo za priredbe. I još mnogo mogućnosti kako ćemo da je koristimo navodi učiteljica Dragica.

Чланак Ćirilicu sad lakše učimo се појављује прво на Vesti online.

(Visited 16 times, 1 visits today)