ćirilica i narodna nošnja nedovoljni, Srbi u Hrvatskoj neće pristati na geto

Znali smo da će naslovna stranica Novosti izazvati više nesporazuma nego što će doprineti razumevanju, ali reakcije su bile prekomerne, kaže Politici Milorad Pupovac

Zagreb, 20. oktobra – Srpski nedeljnik iz Zagreba Novosti, koji uz dotacije države izdaje Srpsko narodno veće, ovih dana je bio predmet burnih političkih napada i polemika zbog svoje naslovne stranice na kojoj je uz sliku dva hrvatska vojna miga u letu pisalo Obadva, obadva su pala!.

Bio je to različito tumačen komentar povodom službeno još nerazjašnjenog pada dva miga kod Plaškog prilikom izvođenja vežbe gađanja, uz asocijaciju na uspeh hrvatskih boraca u Dalmaciji 1991. kada su oborili dva aviona JNA uz isti ovaj uzvik koji je zatim u hrvatskoj vojnoj tradiciji postao legendaran.

Povodom ovakve naslovne stranice oštro su reagovali hrvatski ministar odbrane i načelnik Glavnog štaba hrvatske vojske, kao i predsednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava Ivan Zvonimir čičak. Desničarskim organizacijama to je poslužilo za nove napade na Srbe uopšte, pa je između ostalog HSP optužio SDSS da priprema novu pobunu Srba u Hrvatskoj, a veća grupa pripadnika sličnih organizacija u utorak je pred SKD Prosvjetom (koja nema nikakve veze s listom Novosti) održala demonstracije uz uvrede na račun Srba i spaljivanje primeraka tog lista.

Predsednik SNV-a i zastupnik SDSS-a u Hrvatskom saboru dr Milorad Pupovac za Politiku kaže da SNV kao izdavač Novosti vodi računa o finansijama i o razvoju novina u pravcu za koji oni veruju da se treba razvijati. Navodeći da se vodi računa i o poštovanju elementarnih zakonskih i moralnih vrednosti, Pupovac dodaje da izdavač ne uređuje novine i da oni nisu Centralni komitet, a ’Novosti’ nisu ’Komunist’.

Mi smo sasvim sigurno, i onda kada nismo najsretniji sa onim što se piše ili sa onim što se nacrta ili uslika, suzdržani u pogledu iznošenja svog mišljenja. Drugim rečima, mi smo znali da će naslovna stranica izazvati više nesporazuma ako je neko primeti, nego što će doprineti razumevanju. Međutim, reakcije koje su usledile bile su prekomerne i s obzirom na mesto s kojih se reagovalo i s obzirom na načine na koje se reagovalo. Jedne novine, koje su na margini novinarstva po distribuciji a u vrhu kvaliteta onih koji u njima sarađuju, sasvim sigurno nisu trebalo da budu povod tolikih i takvih reakcija.

Zašto je ipak bila?

Te reakcije očito su bile delimično motivisane niskim strastima ili niskim pobudama. Na primer, time što su se neki osetili povređenim što oni nisu otkrili spomenik u Varivodama, a ne predsednik Josipović. To mislim pre svega na Ivana Zvonimira čička. A neki su to iskoristili kao dobru priliku da, umesto da raspravljaju o stvarnome stanju u državi pa onda i u oružanim snagama i u Ministarstvu odbrane, stanu u zaštitu onoga što oni smatraju svetinjama države. To je zapravo jedna vrsta stare i oprobane metode: kada ne želiš da raspravljaš o realnom svetu, onda otvoriš raspravu o imaginarnom svetu. A u tom imaginarnom svetu onda postoji opasnost – kao što je već neko rekao u međunarodnoj novinskoj asocijaciji, mislim na SEEMO iz Beča, da se na jednu manjinsku zajednicu i njenu instituciju kao što su novine svali jedna bujica gneva, bujica mržnje, i da to postane opasnost za ljude koji rade u redakciji i opasnost za novine. Nije moguće da su dva nacrtana miga na naslovnoj stranici Novosti veći problem za Hrvatsku od dva stvarna miga koja su pala kod Plaškog. Ali ispalo je da jeste.

Znači li to da se i dalje veoma pazi šta dolazi sa srpske strane i da oni moraju veoma da paze šta govore?

Ni u politici, ni u novinarstvu ni u bilo čemu drugome Srbi neće pristati na geto. Evo vam narodna nošnja, evo vam ćirilica za vaše privatne potrebe, i to je sve. Protiv toga smo bili od prvoga momenta i protiv toga smo i danas. Nećemo prihvatiti da Srbi ne mogu da učestvuju u formiranju zajedničkih vrednosti Hrvatske, niti da ne mogu da učestvuju u formiranju zajedničkih simboličkih mesta u Hrvatskoj. Nećemo prihvatiti ni to da Srbi ne mogu da budu kritični prema onome što se tiče i njih i cele države, a pogotovo nećemo prihvatiti tu vrstu poruka kakve nam neki šalju – da zato što smo kritični ne volimo Hrvatsku.

Ima onih koji su jako voleli Hrvatsku, pa su je rasprodali i opljačkali. Ima onih koji su jako voleli i vole Hrvatsku, pa se sve njene institucije dnevno urušavaju. Sad je došlo vreme da svi kažemo što imamo, uključujući i Srbe. SNV i ja kao izdavač, uz sve slabosti koje vidimo kod novina i njihovog uređivanja, kada se krene u tom pravcu da se ljudima zatvaraju usta i kada se stigmatiziraju u pogledu toga što mogu reći, naša dužnost je da kažemo – ne.

Hrvatska opozicija zahteva izglasavanje nepoverenja vladi

Zagreb – Poslanici hrvatske opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) podneli su danas zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi zbog sve lošije ekonomske situacije, nesprovođenja reformi, ali i brojnih afera i unutrašnjih sukoba u vladajućoj Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ).

Zahtev je upućen na osnovu prikupljenih 58 potpisa opozicionih poslanika, javlja Beta.

Vlada Jadranke Kosor izblamirala je zemlju. Prolazimo kroz privrednu, moralnu i političku agoniju i ne želimo za to da snosimo odgovornost, izjavio je predsednik SDP-a Zoran Milanović.

O tom predlogu vlada treba da se izjasni u roku od osam dana, a Sabor ima rok od 30 dana da o njemu raspravlja i glasa.

Predsednik poslaničkog kluba HDZ-a Andrija Hebrang ocenio je da zahtev SDP-a nije u interesu Hrvatske, navodeći da SDP očito želi da zaustavi borbu protiv korupcije i kriminala koja se zahuktava.

Odluke o iskazivanju poverenja predsedniku vlade, vladi ili pojedinom članu vlade donose se većinom glasova svih poslanika, što je 77 budući da aktuelni Sabor ima 153 poslanika.

Hrvatski mediji ističu da vlada i dalje ima dovoljno glasova u parlamentu, i to zahvaljujući glasovima poslanika nacionalnih manjina.

Ne bude li uspela s rušenjem vlade, opozicija može tek za šest meseci da uputi novi predlog za izglasavanje nepoverenja.