Čikaško „Ogledalo“: I bi Niš(vil)

U celosti prenosimo tekst sa dvanaeste strane septembarskog izdanja nezavisnog lista Srba u Sjedinjenim Američkim Državama „Ogledalo“ (Serbian Mirror) iz Čikaga.

Internacionalni Nišvil džez festival 2017. je između avgustovskog i septembarskog broja „Ogledala“ počeo i završio se. Zvanično je trajao od 10. do 13, a nezvanično od 6. do 18. avgusta, i bio je veliki, možda i najveći do sada. Podiglo se i dosta prašine oko njegovih bina, pa je kiša odložila celo jedno veče za celo jedno drugo veče. Bilo je i nekih zvižduka kroz tu prašinu i kišu, mada ih je ubrzo nadglasala muzika. Odlazak velikog sponzora sa Nišvilove pozornice nije uspeo da baci senku na reflektore svih boja sveta. Na kraju krajeva, sve je to džez! A Niš je dokazao da je on u Srbiji njegova prestonica.

Dvanaest stejdževa, 130 koncerata i 700 muzičara, većinom iz Evrope i SAD, ali i iz Gruzije, Argentine i Australije, tako dvadeset treći Nišvil izgleda u brojkama. Ove godine su premijerno organizovani Nišvilov pozorišni i filmski festival, te su posetioci mogli da vide šesnaest predstava i stotinu filmova iz više od četrdeset zemalja. Pored Tvrđave, festivalski život se odvijao i na mostu pred ulazom u nju, zatim u Oficirskom domu, na keju, na niškim ulicama i trgovima…

Oficijelni program festivala počeo je 10. avgusta zvucima „Nišvil tango big benda“, ad hok sastavljenog od niških muzičara i četvorice eminentnih profesora iz Argentine. Prvo veče su obeležile domaća džez diva Bisera Veletanlić, koja je nastupila sa „Vasil Hadžimanov bendom“ i dobila Nišvilovu nagradu za životno delo, i američka ritam i bluz, pop i džez interpretatorka Peti Ostin, vlasnica jednog „Gremija“, koja je na Nišvilovoj sceni proslavila rođendan i kojoj je publika otpevala slavljeničku pesmu na srpskom i engleskom jeziku.

Sledeća noć bila je u znaku energične basistkinje i pevačice iz Sjedinjenih Američkih Država Nik Vest i rege umetnika rodom iz Obale Slonovače Alfa Blondija. Vest, dvadesetpetogodišnja dama koju zovu „ženski Leni Kravic“, prepoznatljiva po „čirokani“ ljubičaste boje, bez problema je osvojila srca „Nišvilovaca“, dok je Blondi, „afrički Bob Marli“, laureat nagrade koja nosi ime Šabana Bajramovića, poslao svojim pesmama poruke mira i ljubavi.

Treće veče otkazano je zbog nevremena, koje je oštetilo glavne stejdževe, i deo izvođača je odložio svoje nastupe za 18. avgust. Zbog toga je sutradan, četvrtog festivalskog dana, održano najviše koncerata. Pamtiće se dugoočekivani ritam saksofona Holanđanke Kendi Dalfer, kojoj je nakon izlaska na binu gradonačelnik Niša Darko Bulatović uručio priznanje kojim se ona proglašava „počasnom Nišlijkom“, jer doprinosi promociji Niša i Nišvil džez festivala. Bulatovića su posetioci izviždali, te je napustio scenu. Osim Kendi, 13. avgust na Nišvilu je uveličao i Amerikanac Tom Harel, svetski poznati trubač i fligerhornista kome je nastup ovenčan ovacijama.

U petak, 18. avgusta, za uvertiru u poslednje festivalsko veče starali su se niški bendovi „Jazz Addicts“ i „Very Naiss“, sa kojim je pevao Ivan Kurtić i čiji je član na sceni zaprosio devojku. Potom je usledilo dvosatno muzičko putovanje kroz vreme muzičara i pesnika Darka Rundeka, koji je sa svojim sastavom „Apocalypso Now“ izveo stare i nove hitove u izmenjenom aranžmanu, svaki odgovarajućim performansom. A onda je uz di-džejeve i ovaj Nišvil priveden kraju.

Kao deo pratećeg programa, između ostalog su priređeni Festival stripa, ilustracije i pop kulture „Striporama“, koncert „Prijatelji Šabanu“, omaž Šabanu Bajramoviću i Esmi Redžepovoj, ali i već tradicionalne izložbe slika, crteža i skulptura. Festival je prema procenama organizatora posetilo više od 170.000 ljudi, među kojima je evidentno bilo mnogo stranaca i posetilaca iz bivših jugoslovenskih republika.

Tekst: Ivan Kalauzović Ivanus,
„Ogledalo“ (Serbian Mirror), broj 189, str 12
Foto: „Media i reform centar“ Niš