Čikaški susret folkloraša

Folklorni ansambl Gavrilo Princip u Čikagu ima članove od 3 do 18 godina starosti. Ovde je običaj da mladi sa 18 godina prekinu igranje folklora, jer obično odu na studije u druga mesta, pa više ne mogu dolaziti na probe.

Ansambl deluje pri crkvi Sveti Simeon Mirotočivi. Osnovano je pre 54 godine. Događaj je svojim prisustvom podržao i starešina hrama protojerej stavrofor Luka Lukić.

„Zaista je bilo divno i lepo na ovom festivalu večeras videti našu decu dragu kako svojim igranjem i pevanjem pokazuju ko su i šta su, odakle su i da šire našu kulturu srpsku i pravoslavnu”, kaže otac Luka Lukić.

Pera Stanojčić ovih dana izabran je za treći godišnji mandat predsednika Crkvenoškolske opštine.

„Dobar je to prikaz naše crkvene zajednice. Nismo mnogo veliki, ali smo valjani. Treba da se zahvalimo i novijoj emigraciji, jer se naša starija porodica okupljena oko Svetog Simeona Mirotočivog gubi, ali hvala Bogu, imamo novu generaciju koja stiže sada”, kaže Pero Stanojčić.

Specijalna čestitka upućena je za Mirjanu Karajović koja vodi ansambl Gavrilo Princip već 30 godina.

Ranko Jovićević, kao aktivni roditelj pomaže na mnoge načine, a i sekretar je Crkvenoškoleske opštine.

„Mislim da su nam ljudi koji su stvarali ovo pre nas omogućili da mi pronađemo sada svoje talente, želje. Mene je to povuklo, a i sin koji igra folklor”, kaže Jovićević.

Na folklornom festivalu u Čikagu učestvovali su ansambli iz crkava Sveti Sava i Sveti Ilija u Merivilu, u Indijani, kao i ansambli Dukati i Biseri.