Centrelink počinje s naplatom

Zbog krize izazvane pandemijom kovida-19, državne vlasti Australije su početkom prošle godine odlučile da obustave neke od aktivnosti naplate dugovanja od korisnika Centrelinka.

Privremeni prekid je prvobitno trajao do oktobra 2019, ali je zbog teške situacije izazvane koronom obustava produžena do februara 2021.

Ovog meseca, Centrelink je obavestio da ponovo počinje da potražuje novac od svih korisnika socijalne pomoći koji su dobili više novca nego što je trebalo.

Svim strankama koje su preplaćene, ova služba je počela da šalje pisma u kojima su navedena uputstva kada i na koji način treba da počnu sa otplatom svojih dugovanja.
Ukoliko imate dug prema Centrelinku, treba da znate tri važne stvari:

1. Ne morate odjednom da vratite celokupni dug, već možete da ga otplaćujete tokom određenog vremenskog perioda.

2. Najlakši način otplate duga je onlajn preko usluge “Money You Owe” u vašem Centrelink nalogu, preko myGov ili Express Plus Centrelink aplikacije za mobilne telefone.

3. Ako niste u mogućnosti da počnete s otplatom, pozovite Centrelink pre datuma dospeća naplate. Službenici mogu da vam pomognu da pronađete odgovarajuću opciju u vašoj situaciji.

U obaveštenju se takođe objašnjava da će svima koji su otplatu dugovanja privremeno obustavili tokom “pandemijske pauze”, Centrelink poslati pismo u kojem će biti navedeno kada otplata treba ponovo da počne.

“Ako primate isplatu od Centrelinka, rate za otplatu duga će početi da vam se odbijaju od prve isplate nakon datuma dospeća duga. A, ukoliko više ne primate isplatu od Centrelinka, moraćete da napravite novi dogovor o otplati ili da proverite da li je vaš trenutni plan otplate u međuvremenu ažuriran”.

Takođe, Centrelink objašnjava i šta treba raditi ukoliko korisnici imaju nova dugovanja.

“Centrelink šalje pisma strankama kojima ih obaveštava o datumu početka otplate duga. Taj datum takođe možete naći i preko usluge ‘Money You Owe’ na vašem Centrelink nalogu preko myGov ili Express Plus Centrelink mobilne aplikacije”.

Za više informacija o ponovnoj naplati dugovanja od strane Centrelinka pozovite broj telefona 131 202. Putem ovog uslužnog centra možete zatražiti i da razgovarate o vašoj situaciji na srpskom jeziku.

Takođe, za više informacija posetite internet stranicu www.servicesaustralia.gov.au/debts ili www.servicesaustralia.gov.au/yourlanguage. Na ovoj stranici možete da pročitate ili poslušate informacije i na srpskom jeziku.

Preispitivanje odluke

Iz Centrelinka podsećaju i koje korake možete da preduzmete ukoliko vam je potrebna pomoć. Tako, ako vam nije jasno zašto ste bili preplaćeni, treba da pozovete Centrelink na broj telefona 1800 076 072 i zatražite objašnjenje. Ukoliko se ne slažete s njihovom odlukom, imate pravo da zatražite preispitivanje.

“Ukoliko ste zabrinuti zbog situacije u kojoj se nalazite, socijalni radnici Centrelinka mogu da vam pruže kratkoročno savetovanje i informacije, kao i da vas upute na druge službe”, navodi se u obaveštenju.

Чланак Centrelink počinje s naplatom се појављује прво на Vesti online.

Original Article